Nuorten akatemia tukee nuorten osallisuutta ja omia projekteja

 

Rakas #järjestöpäiväkirja,

 

Ihmiset ovat järjestöje suola, elinehto ja kasvun edellytys.

 

Nuorten Akatemia on nuorten osallisuutta edistävä järjestö. He toimivat koulussa ja vapaa-ajalla. Toiminnan keskiössä on tukea nuorten ymmärrystä, jotka nuoriin vaikuttavat ja lisätä nuorten tunnetta, että heillä on mahdollisuus vaikuttaa itse. Nuorten Akatemian teemoja ovat esimerkiksi globaalikasvatuksen ja talouskasvatuksen kokonaisuudet ja se, miten nämä teemat vaikuttavat juuri nuoren elämään.

 

Yhteistyökumppaneiden kanssa vaikuttavaa yhteistyötä


Tiedottaja Amanda Staven kertoo, että kaikki hankkeet Nuorten Akatemiassa lähtevät osallisuuden tukemisesta. Siksi Nuorten Akatemiassa on paljon hankkeita ja kokeiluita aina menossa. Projekteille on lähes aina yhteistyökumppani ja Staven mainitsee kumppaneista Sitran, Kelan, Valtionvarainministeriön sekä Opetus ja kulttuuriministeriön. Eivätkä nämä ole ainoat kumppanit. Esimerkiksi vuosien varrella yhteistyötä on tehty niin järjestö- kuin kaupallisten toimijoidenkin kanssa.

 

Amanda Staven sanoo, että yhteistyön pitää olla molempia osapuolia hyödyttävää ja tukea molempien ydintehtäviä. Nuorten Akatemiassa on konseptointiosaamista ja toteuttamisväyliä esimerkiksi viedä tietoa kouluihin. Hän mainitsee, että esimerkiksi yhteistyössä Danske Bankin kanssa hanke Nuorten Akatemian kanssa oli osa suurempaa taloudenhallinnan kokonaisuutta, joista yhtä osaa heiltä käsin edistettiin.  Esimerkiksi kouluille suunnatut vierailut ovat aina kouluille maksuttomia, vaikka esimerkiksi kouluvierailijat saavat palkkaa.

 

Mahis-toiminnan juhlavuosi todistaa, että Mahikselle on kysyntää!

 

Tänä vuonna Nuorten Akatemiassa juhlitaan kuitenkin juhlavuotta, kun Nuorten Akatemian pitkäaikaisin hanke Mahis täyttää 20 vuotta. Mahis-koulutuksessa ohjaaja saa valmiuksia nuorten osallisuuden mahdollistamiseen sekä haavoittuvassa elämäntilanteessa olevien nuorten kohtaamiseen.

 

Koulutus sopii jokaiselle nuorten parissa toimivalle aikuiselle, joka pohtii, miten monenlaiset nuoret saa innostettua mukaan yhteiseen toimintaan ja sen myötä vahvistettua nuoren elämän haltuunottoa, itsetuntemusta ja tulevaisuususkoa. Staven mainitsee, että varsinkin pienille paikkakunnille haetaan Mahis-rahoitusta. Mahiksen pääyhteistyökumppani on ollut jo useita vuosia Alko. Mahis-tukea ei myönnetä vakiintuneeseen toimintaan tai taustatahon perustoimintaan vaan projektin tulee olla nuorten ja ohjaajan yhdessä ideoima ja suunnittelema. Ne ovat retkiä, ryhmätoimintaa, taidetta, pakopelien rakennusta.. Mitä tahansa, mistä nuoret saavat onnistumiskokemuksia.

 

“Toimiston väki ei jalkaudu nuorten pariin viikottain, mutta toimia on monessa paikassa” Amanda Staven kertoo, ja mainitsee Nuorten Akatemian tekevän yhteistyötä esimerkiksi opettajie, nuorten ohjaajien sekä yhteistyökumppaneiden kanssa. Samasta syystä Nuorten Akatemialla ei ole varsinaisia vapaaehtoisia ja esimerkiksi Mahis-toimintaa ohjaavat aikuiset tekevät sitä yleensä oman työnsä sisältönä, esimerkiksi nuoriso-ohjaajina.

 

Nuorten Akatemian hallitus koostuu kuitenkin vapaaehtoisista, ja sen jäsenet ovat löytyneet jäsenjärjestöjen nimeäminä. Puheenjohtajan nuijaa heiluttaa tällä hetkellä kansanedustaja Saara-Sofia Siren.


Työtä omien arvojen mukaisesti monipuolisessa joukossa

 

Amanda Staven aloitti Nuorten Akatemiassa työskentelyn helmikuussa 2017. Hän kertoo tulleensa palkatuksi Paikka auki -hankkeeseen. Aiemmin Staven on opiskellut journalistiikkaa ja tehnyt vapaaehtoistyötä esimerkiksi Helsinki Priden parissa.

 

“Järjestökentässä yhdistyy parhaimmillaan ketterästi oma ammattitaito ja vaikuttaminen” hän sanoo ja jatkaa, että omien arvojen mukainen toiminta on hänelle tärkeää. Staven pitää tärkeänä kokemuksena pöydän molempien puolien tuntemista: journalistina hän sai kirjoittaa tärkeistä asioista, mutta siirtyminen järjestöpuolelle on mahdollistanut entistä vahvemman oman toimijuuden tärkeiden asioiden hyväksi viestinnän avulla.

 

Amanda Staven kertoo ylpeydellä, että Nuorten Akatemia koostuu monipuolisista osaajista: heillä on osaajia niin palvelumuotoilusta kuin opettajistakin. Henkilökuntaan kuuluu myös alle 10 vuotta sitten maahan muuttanut henkilö, joka on kohonnut markkinointipäälliköksi oppisopimuksen kautta.

 

Harjoittelijoita, oppisopimuksia, työllistymistukia – tapoja työllistyä Nuorten Akatemiaan on monia. Staven kuitenkin sanoo, että hyvistä tekijöistä pidetään mielellään kiinni ja heille etsitään uusia tapoja rahoituksien kautta. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi määräaikaisuuksia, tuntitöitä tai esimerkiksi urakkapalkkaa hankkeen loppuunsaattamiseksi. Staven kiittää myös sitä, että Nuorten Akatemiassa harjoittelijat pääsevät aidosti tekemään oikeita töitä – heille nimetään projekti, jonka parissa he työskentelevät. “Kenttämme on niin monipuolinen, että jo perehtyminen ottaa oman aikansa” hän muistuttaa.

 

Tällä hetkellä suurin osa Nuorten Akatemian henkilökunnasta koostuu naisista. Amanda Staven huomauttaa, että heidän organisaatiossaan mahdollisia perhevapaita ei ole pelätty. Nuoria naisia on vuosien varrella palkattu paljon, ja moni on ollut perhevapailla. Amanda Staven kiittää tästä  järjestön toiminnanjohtajaa, Heikki Vuojakoskella.

 

“Olemme ylpeitä ketteryydestämme ja joustavuudestamme” Amanda Staven sanoo ja mainitsee, että Nuorten Akatemia on jatkuvasti valmis ja halukas kehittämään uutta. Uutta uuden vuoksi ei kuitenkaan ole heille itseisarvo, vaan halua arvioida ja hyödyntää aiempaa ja kokemuksia löytyy. Staven käyttää esimerkkinä Mahista, jonka projektipäällikkö on jo lähes 10 vuoden ollut Saara Kallio-Kokko. Vaikka hanke on ollut käytössä jo lähes kaksikymmentä vuotta, se on elänyt ajassa mukana.

 

Nuorten Akatemian kattoteema osallisuus mahdollistaa Amanda Stavenin mukaan paljon. Sen alle mahtuvat erilaiset kasvatuksen muodot ja liikkumavaraa on hyvin. Jos osallisuus ja sen toteuttaminen esimerkiksi oman yrityksen tai yhteisön kontekstissa mietityttää, voi Nuorten Akatemian kanssa lähteä rakentamaan yhteistyötä.

 

“Kaikkien pitäisi muistaa, että olemme osallisuuden ammattilaisia”

 

Lue lisää Mahiksesta ja Nuorten Akatemiasta: www.nuortenakatemia.fi 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *