#järjestöpäiväkirja: Lasten kesä syntyy leiritoiminnasta

#Järjestöpäiväkirja kesä mielessä

Vaikka kesä oli ja meni, Lasten Kesä ry:llä on katse jo tulevasssa kesässä. Leirien järjestäminen tässä kokoluokassa on näet kokovuotista hommaa.

”Mitä teemme ja miksi?”

Lasten Kesä ry on vuodesta 1952 toiminut valtakunnallinen lastensuojelujärjestö. Tuemme perheiden hyvinvointia järjestämällä lomatoimintaa lapsille, nuorille ja perheille ympärivuotisesti leirien muodossa. Toiminnan painopiste on ennaltaehkäisevässä lastensuojelutyössä. Yhdistyksemme leireillä käy vuosittain noin 1200 lasta ja nuorta ja STEA tukee toimintaamme veikkausvoittovaroin. Mielestämme jokaisella ainutlaatuisella ja arvokkaalla lapsella on oikeus virkistävään lomaan.
Lapsen lomaillessa leirillä saaden uusia kokemuksia ja kaverisuhteita myös vanhemmilla on mahdollisuus hengähtää joskus raskaankin arjen keskellä. 

”Miten toimintaan tullaan mukaan?”

Leireille pääsee mukaan hakemuksen lähettämällä. Hakemukset pisteytetään Veikkaus-tuen myöntämiseksi sosiaalisten, terveydellisten ja taloudellisten syiden perusteella. Moni leiriläinen löytää mukaan toimintaamme myös esimerkiksi koulun tai sosiaalitoimen kautta.  Lastensuojelu-sanasta huolimatta leireillemme ovat lämpimästi tervetulleita kaikki lapset, oli heillä erityistarpeita tai ei.

Oman leiritoiminnan lisäksi järjestämme viikonloppu- ja kesäleirejä yhteistyökumppaneidemme kanssa. Nämä leirit räätälöidään yhteistyökumppanin toiveiden mukaisesti ja leiriläiset tulevat usein mukaan toimintaan yhteistyöjärjestöjen kautta. 

Tärkeä osa toimintaamme ovat leirikeskuksessa kausityötä tekevät ohjaajat, leirinjohtajat ja siivous- sekä keittiöhenkilökunta. Kesätyöntekijöiden haku alkaa jo vuoden alussa, tammikuun aikana. Leiriohjaajamme ovat ammattitaitoisia ja moni heistä menettääkin sydämensä leiritoiminnallemme jatkaen työsuhteessa usean vuoden ajan. Ohjaajamme ovat pääosin kasvatus-, liikunta- ja sosiaalialan opiskelijoita. 

 

”Ketä toiminnassa on mukana?”

Toimintamme ylin päättävä elin on Lasten Kesän johtokunta, jossa on mukana monipuolisia osaajia lastensuojelun, kasvatusalan ja järjestötyön kentiltä. Usealla heistä on kokemusta leirityöstä Lasten Kesällä. Johtokunta näkee ja ymmärtää leiritoiminnan merkityksellisyyden pyrkien omalla toiminnallaan luomaan mahdollisimman hyvät puitteet tuetun lomatoiminnan käytännön toteuttamiseen. 

Pasilan toimistomme työllistää tällä hetkellä neljä työntekijää: toiminnanjohtajan, lomatoiminnan-johtajan, järjestötyöntekijän sekä hankekoordinaattorin, joka vastaa kolmivuotisen ”Leiritoiminta perheitä tukemassa” -hankkeen pyörittämisestä. 

Tärkeä osa toimintaa on Lasten Kesän omistama Hauhon lomakeskus Hämeenlinnassa. Keskuksessa työskentelee ympärivuotisesti emäntä ja kiinteistönhoitaja. Kesällä työllistämme lähes 50 leiritoiminnan kausityöntekijää.  Keskus on valmistunut vuonna 1984 ja majoittaa parhaimmillaan 80 leiriläistä kerrallaan. 

Urapolkuja järjestöissä

Kuten #järjestöpäiväkirja yleensä, kysyin Lasten Kesän työntekijöiltä, miten he ovat tulleet omaan järjestötyöhönsä. 

 

Hanna Mäkinen, lomatoiminnanjohtaja vuodesta 2014

Hanna työskentelee Lasten Kesällä lomatoiminnanjohtajana, eli vastaa leireistämme kokonaisuudessaan aina leiriläisten hakemuksista ohjaajien palkanmaksuun. Hanna on koulutukseltaan ohjaustoiminnan artenomi (AMK) ja yhteisöpedagogi (AMK). Hän on työskennellyt lasten kanssa erilaissa ympäristöissä koko aikuisikänsä ja jo ennen sitä mm. seurakunna kerhoja vetäen. Palkkatöitä Hanna on tehnyt nuoriso-ohjaajana, koulunkäyntiavustajana, iltapäiväkerhossa, erilaisilla leireillä sekä lastenkodissa. Järjestöpuolella ennen Lasten Kesälle siirtymistä Hanna työskenteli Yhden vanhemman perheiden liiton vaikuttamisprojektissa.

Hannalle leirit eivät ole työ eivätkä harrastus, vaan elämäntapa. Kaveri houkutteli Hannan teininä mukaan leirien vertaisohjaajaksi ja sille tielle hän jäi. Jos kaikki Hannan käymät leirit laskettaisiin peräkkäin, olisi hän viettänyt yli kolme vuotta leireillä! Hanna on tavannut melkein kaikki läheisimmät ihmiset leireihin liittyvissä tilanteissa ja esikoislapsi oli mukana telttaleirillä ennen kuin osasi edes kävellä. 

Lasten Kesällä Hanna pääsee mahdollistamaan koko loppuelämän mielessä säilyviä leirimuistoja lapsille. Järjestötyössä hänen mielestään parasta on vaihtelevuus ja merkityksellisyys: kahta samanlaista (leiri)päivää ei ole peräkkäin.

Senja Linnainmaa, toiminnanjohtaja vuoden 2018 alusta

Toiminnanjohtajamme Senja on omien sanojensa mukaan ”kasvatustieteilijä ja eräpirkko”. Hän kävi eräopaskoulua yliopiston välivuonna ja valmistui ensin aineenopeksi pääaineenaan kasvatustiede ja myöhemmin vielä erityisopeksi. 

Senja on ollut töissä luokanopettajana, erityisopettajana ja sitä ennen jo Lasten Kesällä lomatoiminnan-johtajana. Opiskeluaikana Senja teki monenlaisia töitä muun muassa siivoojana, ip-kerho-ohjaajana ja lastenohjaajana seurakunnassa sekä myyjänä tavaratalossa. Järjestömaailma on tullut Senjalle tutuksi vapaaehtoistyöstä NMKY:llä ja SPR:n paikallisyhdistystoiminnassa. Hallinnon työskentelytapoihin hän pääsi tutustumaan kahdella kaudella seurakuntaneuvostossa ja kirkkovaltuustossa Vantaalla. 

Senjan tärkein tehtävä toiminnanjohtajana on mahdollistaa se, että työntekijät voivat tehdä työtä ja saavat siihen tarvittavat välineet ja tuen. Kaiken ytimessä on Senjan mukaan yhteisen työnäyn ja motivaation ylläpito. Yhdistyksen rahoituksen turvaaminen on toinen tärkeä päätehtävä. Mukavinta järjestötyössä on ”kaikki, ihan kaikki”, sillä Lasten Kesällä pääsee tekemään ketterästi vaikuttavaa työtä hyvinvoinnin ja paremman huomisen puolesta.

“Miten näette oman järjestönne roolin järjestökentällä? Onko roolinne muuttunut vuosien varrella?”

Teemme merkittävää työtä perheiden hyvinvoinnin tukemiseksi ja toimimme tiiviisti yhteistyössä muiden lomajärjestöjen kanssa, jotka tarjoavat samantyyppistä toimintaa. 

Meillä on pitkä historia 1950-luvulta lähtien. Vuosien saatossa viikkojen mittaisesta kesäsiirtola-toiminnasta on siirrytty lyhyempiin leireihin. Kesäsiirtolan aikoina tavoitteena oli lasten terveydentilan vahvistaminen muun muassa ravitsevan ruuan ja ulkoilman avulla. Kesän onnistumista mitattiin puntarin kanssa – kerrytetyt kilot olivat pula-ajan lapsille hyväksi. Tänä päivänä lapset ovat leireillä huomattavasti vähemmän aikaa. Ruokailut ja ulkoilut ovat edelleen tärkeä osa leiriarkea, mutta perheiden tarvitsema tuki hieman erilaista. Monelle perheelle Lasten Kesän leirit ovat vuoden kohokohta, koska muuhun lomailuun ei välttämättä olisi varaa tai vanhempien töiden takia aikaa. Valtaosa leirille osallistuvista lapsista on kaupunkilaisia, jolloin myös lomakeskuksen sijainti luonnossa, metsän keskellä, on tärkeä osa leirielämystä. 

Lomatoiminnan yhteiskunnallinen rooli on saattanut vuosien varrella muuttua, mutta ydintehtävämme on edelleen sama – virkistävän ja turvallisen lomaelämyksen tarjoaminen lapsille ja nuorille. 

 

Vuodesta toiseen tutuille leireille!

 

Lasten Kesä on todistetusti vastuullinen ja hyvä työnantaja. Olemme sijoittuneet neljänä peräkkäisenä vuonna, 2015-2018, palkintosijoille Vastuullisin kesäduuni -kilpailussa. Työntekijämme viihtyvät järjestössämme ja tämä heijastuu myös leiriläisiin, jotka antavat leiritoiminnastamme hyvää palautetta. Moni osallistujista palaa leireille vuodesta toiseen. Näistä asioista on syytä olla ylpeä!

Nimestä huolimatta Lasten Kesä ry tarjoaa leiritoimintaa vuoden ympäri koulujen loma-aikoina ja viikonloppuisin! 😊 “Meidän arvojemme perusta on turvallisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo sekä positiivinen kohtaaminen. “

 

Kiitos Miitta Riekille teksteistä; kuvat Lasten Kesä ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *