Kymmenen vinkkiä reaktioihin ja näkyvyyteen somessa
Otin ja otan aktiivisesti mittaa sosiaalisen median algoritmeista. Pääasiallisesti teen sen henkilökohtaisella tasolla, sillä juuri sillä tavoin haluan saavuttaa suurinta näkyvyyttä: näkyvyyttä ihmisenä muiden ihmisten virrassa. Kuten esimerkiksi Facebookin koulutuksista on jo pitkään kerrottu, yritysten paras näkyvyys syntyy markkinoinnin ja laadukkaan sisällön taidokkaalla yhdistämisellä. Harva yksittäinen henkilö kuitenkaan innostuu mainostamaan itseään. Ei, jos kyseessä eivät ole vaalit ja poliittinen hahmo profiilin takana.
Vaikka algoritmit muuttuvat ja ovat eri alustoilla eri mediamuotoja suosivia, on iloksi todettava että kaksi keskeistä elementtiä pysyvät: jos päivitys on suosittu ja kerää paljon reaktioita, sen näkyvyys lisääntyy (poikkeuksena tähän tosin on LinkedIn, jonka algoritmin saa tästäkin huolimatta laahaamaan, palaan tähän) tai kun päivityksen sisältö esittelee henkilökohtaista elämää positiivisessa tai erittäin negatiivisessa (”paljastavassa”) valossa.
Miten sitten saadaan aikaan reaktioita? ”Paina tykkää” ja muut suoranaiset CTA eli call to action kutsut alkavat olla ”niin 2016” että niitä tykkäyksiä pitäisi saada jollain toisella tavalla.
- Hymyile. Kuinka monta kertaa useammin tykkäät positiivisesta ja napakasta päivityksestä itse, kuin perus-beigestä ”tänään on maanantai ja ulkona poutaa”. Niinpä. Aika hankala siitä on napata keskusteluntynkää: ”Ai, minä elän vielä sunnuntaita ja taivaalla paistaa aurinko”.
- Muistatteko vanhan kunnon etanapostitoiveen: kuva olis kiva? Niin se on somemaailmassakin. Liitä siis mukaan kuva. Jos pyöräytät meemin, muista muokata nimi ja tunnistetiedot. Ei näytä algoritmista niin verkosta kopioidulle.
- Tekstitä video. Tai ainakin lyhyesti vinkkaa, mistä videossa on kyse. Jos video katsotaan ilman ääntä, mitä siitä jää käteen? Harva kännysofta antaa tekstittää autenttisesti, joten etsi tapoja ilmaista muuten: vääntele kasvoja, lisää post-it-lappuja ja elehdi käsillä.
- Onko asiasi helppo omaksua? Hyvä. Sivistäminen on tärkeää, vielä tärkeämpää on, että yleisö löytää sen teitä yhdistävän tekijän. Tee se helpoksi. Jos oma runosuoni ei kuki, lainaa jotakin tunnettua laulua, sanontaa tai vaikka slogania ja muunna se omaan asiaasi sopivaksi. Klang – tykkäys!
- Yllätä ja jaa tietoa. Jos ammatillinen konteksti ei jostain syystä saa runosuonta sykkimään, mutta viikonlopun uusi reseptivinkki läpättää sydäntäsi edelleen, jaa se. Kuinka moni meistä syökään ruokaa joka päivä, ja osan ajasta tuskailee uusien ideoiden parissa?
Näin huijaat algoritmit puolellesi. Aina tykkäämiset tai reaktiot eivät riitä, joten jaan vielä omia havaintojani algoritmien päihittämiseksi. Kerroin jo edellisessä postauksessani miten asiasanojen #häshtag #hashtag alkaa olla ohi. Pitää siis löytää uusia tapoja edistää näkyvyyttään.
- Jos teksti on pidempi ja rivitetty, kannattaa käyttää tyhjää riviä ennen seuraavaa kappaletta. Tämä yksinkertainen kikka saa lukija painamaan ”lue lisää” ja näin algoritmi huomaa, että päivityksen sisältö on kiinnostavaa.
- Algoritmit rakastavat jargonia. Yksi mikä yhdistää suosituimpia ulostulojani ovat asiasanat. Kun halutaan puhua tietylle yleisölle, pitää puhua heidän kieltään. Näyt, kun käytät samoja asiasanoja kuin kaverikin. Jätät sitten sinne ”lue lisää” alle verbaalisen leikittelyn ja sanojen pyörittelyn. This is just something this finnish girl came up with. Pätee varsinkin LinkedInissä, jossa hakuja tehdään paljon avainsanojen eli keywords kautta.
- Pysy alustalla. Koska mainokset tuottavat suuren osan sosiaalisen median tuotosta, he haluavat, että pysyt alustalla. Siksi ulos ohjaavat linkit vähentävät näkyvyyttä jatkuvasti – paitsi jos käyttäjä ohjautuu saman palvelun toiseen alustaan. Ehkä saman asian oikeasti voikin kertoa sosiaalisen median alustalla ja kannustaa keskusteluun?
- Kaveri kans! Voitko napata kaverin heti alusta mukaan luomaan keskustelua? Oli kaverilla sitten 15 tai 15k seuraajaa, tägäämällä näkyvyys nousee. Eli @kaveri postaukseen, ja algoritmi tykkää!
- Tunne yleisösi ja julkaise oikeaan aikaan! Jos päivityksiä alkaa tippua liian usein ja vähän hankaliin aikoihin normaaliin engagementtiin eli sitoutumiseen nähden, ehtii päivitys upota jo ennen kuin se saavuttaa maalinsa eli potentiaalinen yleisö palaa koneen ääreen. Lue siis analytiikkaa edes silloin tällöin sekä verkkosivuilta että sosiaalisesta mediasta, että tiedät, mihin aikaan sinusta halutaan kuulla.
Plus yksi. Tämä pätee sekä algoritmiin että oman yleisön sitouttamiseen. Tutki. Kun joku päivityksesi osuu omilla mittareillasi todella maaliin, kopioi se! Harva meistä menee montaa kertaa naimisiin, saa saman lapsen tai julkaisee innostuneen ”uusi työpaikka” päivityksen. Elementit kuitenkin ovat samat, samoin muoto jolla julkaiset (onko kuvassa paikka, joku merkittynä, kuva, emojit…). Hyödynnä niitä siis seuraavallakin kerralla!
Iloa oman näkyvyyden lisäämiseen!