Joulukonsulttimuistio, osa 13

Monesti kysytään, mistä tontut tulevat. Jätän tuon vastauksen tämän vuoden Joulukalenterille – sille ainoalle ja oikealle, jota TV2 näyttää. Muistelen edelleen lämmöllä Histamiinin seikkailuita, joskin nopeutuneessa maailmassa sen pitkäpiimäinen klipetiklop ei jaksaisi enää kiinnostaa ja kelaisinkin sieltä täältä eteenpäin. 

Muistan kuitenkin eteeriset merenneidot ja vähän kömpelöt nuket, raivostuttavat hokemat ja lattean loppuratkaisun. Onko oikeastaan mitään väliä, mistä tontut tulevat? Onko tontut rekrytty vai synnytäänkö tontuksi? Jos katselet ympärillesi, mieti rehellisesti: miten lähellä tai kaukana olet omien vanhempiesi tai isovanhempiesi asettamasta mallista työelämässä?

Jos nyt molemmat ette satu olemaan hammaslääkäreitä tai puisto-osaston työntekijöitä, tarkastele vähän enemmän: myös suuhygienisti työskentelee hampaiden parissa ja floristi ymmärtää kasvien päälle. Tai ehkä toteutat omien vanhempiesi toiveita ja unelmia omassa ammatissasi ja siirrät omia toiveitasi lapsillesi. 

Niin ihminen toimii, ja niin lauma toimii. Olkoonkin, että jokainen voi olla oman onnensa seppä, saa olla melkoinen Seppo Ilmarinen, että muuttaa sammon yhdellä iskulla kirkkaaksi timantiksi. Sen sijaan määrätietoisella työllä voi neljässä sukupolvessa tehdä jo luokkatrippauksen jos toisenkin, kun stepit ovat valmiina. Tätä kannattaa miettiä varsinkin silloin, jos koet, että jokainen voi itse tehdä oman onnensa ja jokainen köyhyyteen tai muihin ongelmiin ajautunut on omista asioistaan vastuussa. Tiettyyn pisteeseen, kyllä, mutta onko silti sattumaa, että eliitissä Suomessa on niin paljon ruotsinkielisiä sukunimiä?

Kolmastoista päivä: muistele taas kerran, miten ruotsinkielinen versio Santa Luciasta menee. Hyräile sitä, tartuta se jokaisen lähelle tulevan mieliin ja korviin. Tarkista, ettei valvomissasi kouluissa Lucian kynttilässä ole enää oikeita kynttilöitä, huh huh! Merkitse kalenteriin jouluostoksien päivä.

13 joulukuun, 2019

Avainsanat: , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *