Joulukonsulttimuistio, osa 1

  1. Prologi:

Arvaatkin varmaan, että tästä alkaa vuoden 2019 joulusatu, Joulukonsulttimuistio. Tänä vuonna halusin tehdä joulusadun, sillä ilmastonmuutoksen myötä talvi on Suomessakin yhä lyhyempi, työelämä epävarmempi ja lama lähempänä kuin uskommekaan. 

Samalla tavalla kun kerron tätä satua ensilumien ensipäivinä (lokakuussa!), tulee lumesta satua lopulta Etelä-Suomessa, sillä sää muuttuu hitaasti, mutta varmasti leudompaan. Itse pidän lyhyemmistä talvista, mutta olin kivuliaan tietoinen, mitä lieveilmiöitä esimerkiksi jäätiköiden ja otsonikerroksen osalta siihen liittyy. Mutta ne ovat niitä ikäviä tosiasioita. Koko tarina on luettavissa sivuilla www.kasvio2000.fi/joulukonsulttimuistio , jota en todellakaan tänä vuonna ole ehtinyt freesata ilmeeltään. Vuoden 2017 ilme saa siis kelvata. 

Tämä on Joulukonsulttimuistio. 

Hauskaa sinänsä, että Joulukonsulttimuistiota varten hain paljon tietoa – luin HS.fi sivuston luetuimpia artikkeleita vuodelta 2018 ja 2019, googletin sanojen merkityksiä sekä tarkistin eri tietokirjoista faktoja niin jouluruuista kuin sanojen alkuperästäkin. Vaikka on kursiivisessa roolissa ja siis aivan päästä vedetty ja hattu silmillä kirjoitettu, on siinä vissiä perää. Mitään suoria lainauksia se ei kuitenkaan sisällä. 

Yksi yllättävimpiä löydöksiäni oli tarinan, Joulukonsulttimuistio, etymologinen tausta. Suurimmalla osalla ihmisistä on joku käsitys siitä, mitä konsultti tekee, ja millaisissa tilanteissa muistio laaditaan. En kuitenkaan löytänyt vedenpitävää tai edes etäisesti selittävää, luotettavaa näkökulmaa sille, mitä konsulttimuistio oikeastaan tarkoittaa. Onko se taas yksi jargonsana, joilla pyritään tekemään eroa sille, kuka on ammattilainen, jolle kannattaa maksaa, ja kuka asiakas, joka maksaa pyydetyn hinnan?

1 joulukuun, 2019

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.