#järjestöpäiväkirja: Value Based Leadership haluaa tuoda parempaa johtajuutta Suomeen

Rakas #järjestöpäiväkirja,

 

Aurinko paistaa Töölössä, kun soitan Partioaseman ovea. Olen etuajassa, mutta Heta Hyvärinen saa viestini ja saapuu ottamaan minut vastaan. “Value Based Leadership on Partion koordinoima, mutta ei pelkästään partiolaisille tarkoitettu koulutus” hän kertoo kun lähdemme etsimään lounaspaikkaa.

 

Parempaa johtajuutta arvojen kautta

 

Value Based Leadership – tutummin VBL- on arvopohjaisen johtajuuden koulutus 20-29-vuotiaille vapaaehtoistoiminnan johtajille. Hyvärinen kertoo, että tärkeimmät valintaperusteet ovat juuri ikä sekä toimiminen vapaaehtoisena johtamistehtävässä. Esimerkiksi palkkaa saavat toiminnanjohtajat eivät VBLään pääse mukaan elleivät tee lisäksi vapaaehtoista johtamistyötä. “Arvopohjaisessa johtajuudessa on yksilöllinen lähestymistapa. Siinä on kyse sekä omien että muiden arvojen tunnistamisesta ja niiden perusteella toimimisesta.”.

 

Vuonna 2017 Suomessa alkaneisiin koulutuksiin haetaan kahdesti vuodessa. Kurssi kestää puoli vuotta. Hyvärinen kertoo, että kurssin käyneet kertovat mielellään eteenpäin antoisasta kokemuksesta. #parempaajohtajuutta on tullut useammassa somekanavassa tutuksi:

“Minusta on mukavampaa, että koulutuksen käyneet mainostavat itse!”

 

Suositulle kurssille kannattaa hakea parikin kertaa!

 

Hyvärinen kertoo, että vasta päättyneessä haussa saatiin 68 hakemusta. Valitettavasti vain 24 voitiin ottaa mukaan. Hyvärinen kannustaa hakemaan uudestaan seuraavassa haussa, jos luottamustehtävä jatkuu ja kuuluu edelleen ikäryhmään. Hän kertoo, että pelkkä hakulomakkeen täyttäminen ei riitä. Tarvitaan myös kaksi suosittelijaa. Tämän jälkeen ovat juuri nyt meneillään olevat haastattelukierrokset, joiden perusteella kurssille esitetään osallistujalistaa VBL:n vapaaehtoisista koostuvalle ryhmälle. Tämän jälkeen vielä VBL:n koordinaatioryhmä eli ikäänkuin ohjausryhmä hyväksyy uudet kurssilaiset.

 

Kurssin malli on tuotu Ruotsista Suomeen. VBL sai alkunsa Ruotsin kuninkaan säätiön (Konungens Stiftelse Ungt Lederskap) ja Ruotsin partiolaisten yhteistyöstä, ja kymmenen vuoden aikana se on kasvanut Ruotsin merkittävimmäksi nuorten vapaaehtoistoiminnan johtajien koulutukseksi. Suomen Partiolaiset on järjestänyt yhteiskursseja Ruotsin partiolaisten kanssa vuodesta 2009 lähtien ja  Suomessa onkin noin 80 Ruotsissa VBL-kurssin suorittanutta nuorta. Kesäkuun loppuun mennessä VBL-kurssin on käynyt jo yhteensä 150 suomalaisnuorta.

 

Ruotsalainen malli toimii Suomessakin

 

Koulutus koostuu neljästä pitkästä kurssiviikonlopusta, niiden välissä suoritettavista kotitehtävistä sekä mentorointiohjelmasta, jossa mentori-aktori-parit tapaavat noin kerran kuukaudessa. Hyvärinen kertoo, että VBL:n mentoripoolissa on yli 70 mentoria ja kuka tahansa voi vinkata potentiaalisen mentorin tai ilmoittautua itse mentoriksi VBL:n nettisivujen kautta. “Tavoitteella koko hankkeella on paitsi tukea nuoria johtajia kehittymään niin myös lisätä keskustelua arvopohjaisesta johtajuudesta sekäyhteistyökumppanien yrityksissä että laajemmin yhteiskunnassa”.

 

Heta Hyvärinen on VBL:n ainoa työntekijä Suomessa. Tammikuussa koordinaattorin vanhempainvapaasijaisena aloittanut  Hyvärinen kertoo ylpeänä, että huhtikuussa järjestetään Suomen ensimmäinen VBL-diplomiseremonia. Hyvärinen toteaa, että tilaisuuden järjestäminen on kiinnostavaa, mutta haastavaa: “On hienoa olla luomassa uutta perinnettä, mutta se on vaatinut myös kykyä pitää kaikki langat käsissä ja tasapainoilla erilaisten mielipiteiden välillä.”.

 

Monipuolisesta kokemuksesta etua kurssien koordinoinnissa

 

Heta Hyvärisen tausta on ympäristötieteissä. Jyväskylästä aikoinaan Tampereen ja Turun kautta Helsinkiin muuttanut järjestöjen moniottelija on ehtinyt työskennellä esimerkiksi Kirkon ulkomaanavun Changemaker -nuorisoverkostossa, Luonto-Liitossa ja Eettisen kaupan puolesta (Eetti) ry:ssä. Luonto- ja eräoppaan ammattitutkintoon valmistavassa koulutuksessa vuonna 2007 Hyvärinen pääsi tutustumaan retkeilytaitojen maailmaan, joka monelle tulee partiosta ensimmäisenä mieleen.

 

“Olen kiinnostunut vuorovaikutuksesta, johtajuudesta sekä arvoista. Saan työskennellä siis todella kiinnostavan aiheen parissa ja olla mahdollistamassa parempaa johtajuutta Suomessa” hän iloitsee ja jatkaa . “Pääsen työssäni hyödyntämään aiempaa kokemustani muun muassa vapaaehtoisten kanssa toimimisesta, tapahtumien järjestämisestä ja varainhankinnasta”.

 

Ennakointia ja onnistumiskokemuksia

 

VBL on pyritty pitämään osallistujille omakustannehintaisena. Hyvärinen kertoo, että koulutusten johtajat ja fasilitaattorit tekevät koulutukset kokonaan vapaaehtoistyönä – ja sitä työtä on paljon. Hyvärisen omiin työtehtäviin sisältyy varainhankinnan lisäksi hankkeen viestintää ja yleistä koordinointia . Iloinen yllätys perheelliselle on ollut hankkeen vähäiset iltatyöt. Yllättävintä suuren järjestön ollessa kysessä on ollut ennakointi: “Suunnittelemme jo nyt maaliskuussa ensi vuotta, vaikka monessa pienemmässä järjestössä seuraavan vuoden suunnitelmista aletaan puhua vasta syksyllä” Hyvärinen summaa ja tarkentaa, että suunnitelmatlyödään toki lopullisesti lukkoon vasta syyskuussa.

 

Heta Hyvärinen kertoo, että hienointa on ollut päästä jo tutustumaan kurssilaisten palautteisiin ja intoon, joka heillä kurssista on jäänyt kytemään. Itsetuntemuksen ja oivalluksen kokemukset ilahduttavat ja antavat kokemuksen, että ollaan oikeanlaisen työn äärellä.

 

“Tavoitteenamme on tuoda Suomeen parempaa johtajuutta. Uskomme, että se tulee sitä kautta, kun johtaja tuntee itsensä ja arvonsa sekä on kiinnostunut kehittymään” Hyvärinen summaa ja kannustaa kaikkia lukijoita itsetuntemuksen vahvistamiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *