#järjestöpäiväkirja: Vapaaehtoinen puheenjohtaja johtaa järjestöä

Puheenjohtajan aktiivisuus on äärimmäisen tärkeää järjestötyössä

 

Rakas #järjestöpäiväkirja,

 

Onko järjestöhallinto sinulle tuttua? Monet järjestöt, jotka päiväkirjassa ovat kertoneet toiminnastaan, pyörivät palkatulla henkilökunnalla, mutta joukossa on myös niitä, joiden toiminta on kokonaan vapaaehtoisten käsissä. Monessa päiväkirjassa on kerrottu työryhmistä ja toimikunnista, joiden keskiössä ovat luottamushenkilöt ja vapaaehtoiset. Monen yhdistyksen ja järjestön eräs keskeinen elin – hallitus – koostuu jäsenistä ja toimii monesti vapaaehtoispohjalta. Eli toisin kuin esimerkiksi taloyhtiöissä, järjestöjen hallituksille ei makseta palkkaa.

 

On siis perusteltua omistaa yksi osa #järjestöpäiväkirjasta hallitustyöskentelylle ja puheenjohtajatyöskentelylle.

 

Psykologihaaveista diplomaattiuralle

 

Iida Kalliokoski hymyilee ja kättelee reippaasti. Olen edellisellä viikolla haastatellut EYP Finlandin:n eli European Youth Parlamentin – EYP Finland ry:n pääsihteeriä Maiju Tuomaista, ja nyt EYPläiset naljailevat toisilleen siitä, mitä haastatteluissa voi ja ei voi sanoa. Nauramme kaikki hyväntuulisesti ja etsimme omiin metodeihini kuuluen yhteisiä tuttuja. Pohjois-Pohjanmaalta kotoisin oleva Kalliokoski kertoo asuneensa lukioikäisenä Lempäälässä ja tutustuneensa EYP:n toimintaan lukiossa, Tampereen yhteiskoulussa. Harhaudumme pitkään ja polveilevaan keskusteluun yhteisistä lukiokokemuksista, opettajista ja ilmaisutaidosta.

 

Kun Iida Kalliokoski aloitti lukion, hänestä piti tulla psykologi. Kaikki muuttui lukion toisen vuoden syksyllä, kun Kalliokoski osallistui EYPn tapaamiseen “Ensimmäisenä vuonna en uskaltanut mukaan. Lukiossa kaikki oli niin uutta”. Moni muukin TYKkiläinen oli innostunut EYPn toiminnasta ja syksyllä 2012 yhteensä 12 TYKkiläistä osallistui Tampereen paikalliseen istuntoon.

 

“En päässyt Tampereen istuntoon, joten lähdin kaverin kanssa Saloon” Kalliokoski nauraa. Hän osallistui istuntoon Salossa, ja sieltä hänet valittiin valtakunnalliseen istuntoon Joensuuhun talvella 2013. Joensuusta matka jatkui Müncheniin keväällä 2013.

 

“Osallistuin paikallistoimintaan ja olin esimerkiksi delegaattina Hollannissa” Kalliokoski kertoo. Hän kertoo osallistuneensa aktiivisesti eri rooleissa EYPn toimintaan. Ylioppilaskirjoitusten aikana aktiivisuuteen tuli tosin pieni tauko, jonka jälkeen Kalliokoski on toiminut lähinnä istuntokomitean puheenjohtanjana eli “chairina”. Into paikallistoiminnasta jäi kytemään, joten Kalliokoski oli esimerkiksi järjestämässä useampaa istuntoa.

 

Kaverin kanssa hallitusvastuuseen

 

Hallitukseen Kalliokoski lähti kaverin innostamana ehdolle. Ensimmäisenä vuotena Kalliokoski löysi itsensä varapuheenjohtajan paikalta vastuualueinaan yhteistyökumppanit ja varainhankinta. “Hallitus valitaan joka vuosi uudestaan” Kalliokoski kertoo luottamustoimestaan.

 

Kun Kalliokoski alkaa puhua EYPn toiminnasta, hän tulee samalla toteuttaneeksi pääsihteeri Maiju Tuomaisen kuvaileman hurahtamisen toimintaan. Kalliokoski kertoo jääneensä EYPn toimintaan heti alusta asti koukkuun ja tykkäävänsä EYPn tavasta toimia ja vaikuttaa. “Huomasin, että yhteiskunnalliset asiat, väittelyt ja keskustelut ovat mun juttu ja vaikuttavat siihen, mitä musta tulee isona”. Niin, reilu parikymppinen Iida Kalliokoski on siirtynyt opiskelemaan. Sattumalta hänkin opiskelee Ruotsissa ja tekee sieltä kuukausittain keikkoja Suomeen. Opiskelijavaihdon hän suoritti Helsingin yliopistossa. “Pääsin näkemään, millaista opiskelu suomalaisessa yliopistossa on”.

 

Selkeä visio johtamisesta

 

Iida Kalliokosken ajatukset EYPn puheenjohtajavuodesta ovat selkeät. Hän haluaa kehittää ja ylläpitää nykyistä toimintaa.

 

Emme voi enää kasvattaa toimintaa. Keskitymme laatuun”. Tämä tarkoittaa tapahtumien eli EYPn ydintoiminnan kehittämistä. Suurimpana hallitustyöskentelynsä saavutuksena Kalliokoski pitää koulutusrakenteiden muutosta: ennen koulutuksia tarjottiin 1+1, nyt tasoperustaisesti peruskurssi ja edistyneimpien kurssi.

 

Hallitustyöskentelystä Kalliokoski kertoo, että EYPn hallituslaiset ovat erittäin aktiivisia. Päivittäin viestitellään ja kokouksia on kuukausittain. Yhteensä hallitus koukoustaa noin 14 kertaa vuodessa. Hän kertoo, että puheenjohtajuus on saanut hänet tarkastelemaan omaa johtamistyyliään ja omia vahvuuksiaan. Vahva kokemus EYPn toiminnasta mahdollistaa jokaiseen rooliin tarvittaessa hyppäämisen. Näin muiden hallituslaisten kanssa voidaan jakaa vastuuta ja edistää jaksamista.

“Huomaan, että pitkä EYP kokemus ja historia auttavat pärjäämään vaihtuvissa tilanteissa“.

 

Hallitustyö opettaa kantamaan vastuuta

Hallitustyöskentelyyn lähteminen on itsetutkiskelun paikka ja haaste. Jos on valmis ottamaan haasteen vastaan, järjestötyöskentely antaa paljon. Kallikoski iloitsee, että pienessä järjestössä on suuret mahdollisuudet kehittää ja kehittyä. Pieni järjestö kaipaa kuitenkin aktiivilta itseohjautuvuutta ja  vapaaehtoistyötä. Hallituspaikat ovat kuitenkin aina luottamustehtäviä. Kalliokoski summaa, että hallitustyössä on paljon kivaa “mutta myös mälsää hommaa, joka vain pitää tehdä”.

 

“Alan olla jo vanha EYPläinen 23-vuotiaana” Kalliokoski miettii, kun tiedustelen mahdollista tulevaisuutta EYPn toiminnassa. Hän pitää kuitenkin tärkeänä, että jatkuvuus hallitustyöskentelyssä säilyy – että näinkin keski-iältään nuoren toimijan hiljainen tieto saadaan siirrettyä eteenpäin ja näin kehitettyä toimintaa edelleen. Kalliokoskelle kiinnostava järjestökoti voisi seuraavaksi löytyä kansainvälisyyteen, osallisuuteen ja vaikuttamiseen liittyvästä järjestöstä.

 

Poliittiset järjestöt saavat Kalliokosken mietteliääksi “Lukioikäisenä pidin EYPn poliittisesta sitoutumattomuudesta” hän kertoo. “Oli tärkeää miettiä ja harjoitella taitoja ilman, että olisi pitänyt miettiä omaa suhdettaan poliittiseen agendaan”. Hän kertoo, että erilaisten argumenttien kuuntelu ja niistä oppiminen ovat jääneet mieleen monesta eri istunnosta.

 

Kalliokosken omassa lähitulevaisuudessa ovat esimerkiksi maisteriopintojen viimeistely. Diplomaattiura tuntuu ainakin nyt erittäin kiinnostavalle. “En pelkää ottaa riskejä. Ainahan ulkomailta pääsee pois” Kalliokoski nauraa “Voi tehdä ja voi lähteä” hän summaa omaa toimintaperiaatettaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *