#järjestöpäiväkirja : Tunne Rintasi ry kannustaa rintojen omatarkkailuun

Rakas #järjestöpäiväkirja,

 

Töölön kupeessa, vastapäätä Helsingin Jäähallia, on valoisa Vega-talo, jonka toisessa kerroksessa sijaitsevat Tunne Rintasi ry:n tilat. Iloisesti hymyilevä Laura Hakala ottaa minut vastaan ja esittelee heidän toimitilojaan: pöydällä on keraamisia rintoja kuvaamassa rintasyövän eri vaiheita, ja kaappien päälle on säilöttynä 25 yhteisötaiteella Taiteiden yössä 2017 toteutettua rintaa. 100 boobs -taideteoksen ovat tehneet Isabella Chydenius ja Ellen Rajala.

 

Vuonna 1992 Pro Mama -nimellä perustettu ja vuonna 2016 uuden nimen saanut rintojen omatarkkailuun kannustava järjestö kouluttaa, viestii ja vaikuttaa rintasyövän mahdollisimman varhaisen löytämisen ja sitä kautta paremman hoitoennusteen puolesta. Järjestösihteeri Laura Hakala muistuttaa heti alkuun, että heidän järjestönsä viesti on suunnattu aivan kaikille. Hän tiedustelee, olinko kuullut, että Suomessa noin 20-30 miehellä löydetään vuosittain rintasyöpä.

 

Rintojen tutkiminen on ihan jokaisen asia

 

Järjestösihteeri Laura Hakala muistuttaa rintojen omatarkkailun tärkeydestä

“Tunne Rintasi ry:n kohderyhmää ovat aivan kaikki: me kannustamme omatarkkailuun, muutosten herkkään reagointiin ja hakeutumaan tarkastukseen”. Laura Hakala kertoo, että rintasyöpä voi tulla minkä tahansa ikäiselle. Hämmästyn, kun kuulen, että rintasyöpä on hieman yleisempi kaupungissa ja länsimaissa, kuin esimerkiksi kehittyvissä maissa.

 

Yksi Tunne Rintasi ry:n toimintamuodoista ovat vapaaehtoisten vetämät opastukset. Näitä opastuksia tilataan esimerkiksi Marttojen tilaisuuksiin sekä kouluille. Laura Hakala kertoo, että heidän toiminnassaan on mukana noin 40 vapaaehtoista, joista osalla on omakohtainen suhde rintasyöpään, ammatillista kiinnostusta aiheeseen tai erityisosaamista, jota haluaa antaa vapaaehtoistyönä rintasyövän vastaiseen työhön.

 

Tänä vuonna järjestön keskeisiä projekteja ovat toisen asteen oppimateriaali sekä oppituntikokonaisuus yläkouluihin.

 

Yksi rintojen painelu kuukaudessa riittää

 

Rintojen omatarkkailua varten voi tilata kouluttajan opettamaan tarkkailurutiinin. Laura Hakala kertoo, että käden pitäisi olla ikäänkuin lapanen, jolla lähtee tunnustelemaan. “Rinta tulee tarkastella tarpeeksi tarkasti – ajatella vaikka pysähtyvänsä kellotaulun tai pitsapalan jokaiselle lohkolle. Tarkastus tulee tehdä kolmesti: käsi alhaalla, käsi sivulla ja käsi ylhäällä” Laura kertoo pikaohjeen ja suosittelee tutustumaan tarkemmin aiheeseen heidän verkkosivuillaan http://www.tunnerintasi.fi/palvelut/videot/

 

Omatarkkailu -kortteja löytyy 18 eri kielellä. “Teemme yhteistyötä Monika-naisten kanssa. Meillä todellakin on tietoa saatavilla ihan kaikille” Laura Hakala tuumaa ja muistuttaa korttien lisäksi heillä olevan aktiivista sosiaalisen median viestintää, video Youtubessa, erilaista painettua materiaalia sekä messuvierailuja.

“Youtube-videosta on tosin jouduttu sensuroimaan nännit” Laura Hakala nauraa ja kertoo, että toive tuli sosiaalisen median hallinoijien puolelta. “Video on enemmän luontodokumenttia muistuttava ja sen aikana on tarkoitus, että voi tutkia omat rintansa. Aihe ei todellakaan ole seksuaalinen” Laura mainitsee.

“Mammografialla löydetään noin ⅓ syöpätapauksista, joten voidaan olettaa, että ⅔ näistä löydetyistä tapauksista löytyy omatarkkailun kautta.

Omatarkkailu tulisi suorittaa kerran kuussa. Laura Hakala vinkkaa, että OMAKUU-appilla voi asettaa itsellensä muistutuksen ja seurata rintojen tilannetta suhteessa kuukautisiin “Kuukautisten hormonitoiminta muuttaa rintaa”. Jos sinulla on kuukautiset, paras aika tutkia rinnat on kuukautisten jälkeen kun rinta on pehmeimmillään. Jos sinulla ei ole kuukautisia, voit valita kuukaudesta itsellesi sopivan päivän.

 

Tutki huolellisesti ja merkitse muutokset

Opetusmateriaali rinta on virkattu ja sisältää erilaisia tekstuureja ja kyhmyn.

Olen toki tietoinen, että omatarkkailu on tärkeä osa kuukausittaista naisena elämisen huoltokirjaa. Kun Laura Hakala kertoo yksityiskohtaisesti rintojen omatarkkailusta, joudun häpeäkseni myöntämään, ettei aihe olekaan niin tuttu, kuin olin kuvitellut. Laura Hakala lohduttaa minua “Aihe tavallaan on yksinkertainen ja ei sitten kuitenkaan”.

 

Tutkimme esimerkkirintaa, johon Tunne Rintasi ry on napannut idean Imetyksen Tuki ry:ltä. “Muutimme hieman koostumusta, lisäsimme tekstuureja ja .. no, löydätkö sieltä jotakin?” Olen napannut virkatun rinnan ronskisti käteen ja puristelen sitä molemmilta puolilta. Kyllä, rinnassa on selvä kyhmy. Kun lasken rinnan pöydälle ja yritän löytää kyhmyn, tehtävä vaikeutuu huomattavasti. “Tämän takia on tärkeä muuttaa käden asentoa. Näin rinnan asentokin muuttuu, ja muutokset toivottavasti huomaa” Laura Hakala muistuttaa säännöllisyydestä ja tarpeeksi pitkän ajan varaamisesta omien rintojen tutkimiseen.

 

“Meidät tunnistetaan tapahtumissa siitä, että tissit ovat tiskissä. Leikkisän lähestymisen kuten virkattujen rintojen kautta voi ottaa vakavan aiheen esille oikeastaan kenen tahansa kanssa!”

 

Uudistunut toimintakulttuuri ja ketterää kehittämistä

 

Tunne Rintasi ry:ssä on kaksi työntekijää, lähes 50 vapaaehtoista, työryhmiä tarpeen mukaan ja hallitus. “Meillä on jonkun verran pop up -vapaaehtoisia. Saamme heidän apuaan epäsäännöllisesti, mutta tarvittaessa. “ Laura Hakala mainitsee, että noin kymmenes vapaaehtoisista on nuoria. “Heidän joukossaan on esimerkiksi kätilöitä. Olemme toiminnanjohtaja Sonja Raunion kanssa tuoneet omia verkostojamme järjestön toimintaan mukaan”.

 

Laura Hakala on työskennellyt järjestössä hieman reilun vuoden. Kätilöksi valmistunut nuori on tehnyt aiemmin vapaaehtoistyötä esimerkiksi Partiossa ja järjestänyt opiskelijatoimintaa Metropolian kätilöopiskelijoille. “Tein aiemmin samoja vapaaehtoisten organisointitöitä vapaaehtoisena, joten on tosi kiva tehdä sitä nyt työkseen!” Hakala kertoo tyytyväisenä.

 

Tunne Rintasi on käynyt lävitse sukupolvenvaihdoksen 2010-luvulla: aiempi työntekijä on jäänyt eläkkeelle, nimi on muuttunut ja nuoret tekijät ovat halunneet panostaa ketteryyden ja kestävän toiminnan kehittämiseen. “Olemme välivaiheessa. Haluamme erityisesti kehittää nyt uusia toiminnan tapoja” Laura Hakala kertoo innostuneena.

 

“Rintojen tutkiminen kuuluu kaikille” Laura Hakala muistuttaa vielä kun olen lähdössä. Nappaan puhelimeni käteeni ja lataan Omakuun. En ainakaan voi vedota siihen, etten olisi muistanut tutkia rintojani.

21 maaliskuun, 2018

Avainsanat: , , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *