#järjestöpäiväkirja: Oranssi ry

Valvomo Suvilahti Helsinki

“Nuoret voivat vaikuttaa omaan elämäänsä aktiivisina kansalaisina”

 

Rakas #järjestöpäiväkirja,

 

On kaunis, aurinkoinen helmikuinen päivä Helsingissä. Pakkanen nipistelee nenänpäätä, mutta kevään lämpöä oli jo tunnettavissa ainakin auton ikkunoiden lävitse, kun kurvaan Suvilahden Kaasukellojen kupeeseen.

 

Rakennuksessa numero 11 – nimeltään Valvomo – minua odottaa Oranssi ry:n tuore toiminnanjohtaja Liisa Remes, joka on lupautunut aloittamaan #järjestöpäiväkirjat -sarjan ja kertomaan, mikä on vuonna 2012 Opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnallisen nuorisotyön palkinnon saanut kahden vakituisen työntekijän pyörittämä paikallinen järjestö.

 

Olen ensimmäistä kertaa Oranssin tilojen sisäpuolella: monien kesäfestarien aikana olen ihmismassan mukana ajelehtinut Suvilahden maisemissa, mutta nyt pääsen näkemään, mitä seinien sisäpuolelta löytyy.

Olen ensimmäistä kertaa Oranssin tilojen sisäpuolella: monien kesäfestarien aikana olen ihmismassan mukana ajelehtinut Suvilahden maisemissa, mutta nyt pääsen näkemään, mitä seinien sisäpuolelta löytyy. Klubitilaan on juuri saapunut Sirkus Magentan porukkaa, ja talon alivuokralaisia vilahtaa kellariin. Havaitsen “all vegan” kahvilakyltin, ilmoituksen ikärajattomasta ja päihteettömästä tapahtumatilasta sekä seinittäin keikkajulisteita.

 

Auringonpaiste siivitti vierailuani Oranssi ry:n tiloihin

Kokoontumispaikka keskellä Helsinkiä

 

“Meillä on laaja kirjo erilaisia toimintoja samoissa tiloissa. Pitää olla paikka, joka on saavutettavissa ja turvallinen monenlaisille ihmisille”

Liisa Remes tiivistää Oranssin keskeistä toiminta-ajatusta.

 

Pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva Liisa Remes kertoo, että Oranssi ry on ennen kaikkea nuorten omaehtoisen kulttuurin ja kansalaistoiminnan sekä yhteisöllisen asumisen mahdollistaja. Oranssin tiloissa on järjestetty paljon toimintaa: esimerkiksi livemusiikkitapahtumia, sateenkaarinuorten kahviloita sekä avointa harrastustoimintaa vapaaehtoisten vetämänä.

Tieto tapahtumista kulkee sosiaalisen median kautta

 

Oranssi ry tarjoaa keskeisesti toimintaa nuorille ja nuorille aikuisille. Toimintaan ovat tervetulleita alaikäiset esimerkiksi klubi-iltoihin, vapaaehtoisten vetämään harrastustoimintaan sekä kasvamaan järjestämisvastuuseen tapahtumista.

Liisa Remes myöntää, että nuorten tavoittamiseksi sosiaalinen media on tärkeä väline. Heidän kaikki tapahtumansa ovat saavutettavissa Facebookin kautta. Näin myös puskaradio vie Oranssin tapahtumista tietoa eteenpäin.

Tapahtumat ovat päihteettömiä ja ikärajattomia, esteettömyysnäkökulmat sekä saavutettavuus on huomioitu järjestelyissä.

“On paljon ihmisiä, jotka kokevat Oranssin toiminnan omaksi ja haluavat olla mukana”

Liisa Remes kiteyttää syitä vapaaehtoisten sitoutumiselle Oranssi ry:n toimintaan.

 

Keikkajulistekavalkaadi

Tapahtumajulisteista voi seurata, miten paljon keikkoja ja tapahtumia Oranssi ry:n tiloissa Suvilahdessa on järjestetty

Vapaaehtoiset tärkeä voimavara

 

Oranssilla on ollut vuosien varrella paljon harjoittelijoita, joista moni jää harjoittelun jälkeen vapaaehtoiseksi vetämään esimerkiksi harrastustoimintaa, osallistumaan talkoisiin tai myöhemmin esimerkiksi Oranssin hallitukseen. Myös muiden Oranssin tiloissa toimintaa järjestävien kautta tulee mukaan vapaaehtoistoimijoita.

 

“Meillä on myös esimerkiksi suljettu facebook-ryhmä Oranssin aktiiveille, jossa voi viestiä erilaisista vapaaehtoisia ja Oranssia yleisesti koskevista asioista.”

 

Vapaaehtoiset vilahtelevat puheessa jatkuvasti, kun puhutaan Oranssin toiminnasta ja sen järjestymisestä. Liisa Remes on erityisen kiitollinen Oranssin vapaaehtoisille nykyisten, vuonna 2014 käyttöön otettujen tilojen kunnostamisesta.

Aiemmin Oranssi on toiminut esimerkiksi Katajanokalla ja Hertsikassa. Ilman vapaaehtoisia Oranssin toiminta olisi todella erinäköistä, sillä palkattuja työntekijöitä Oranssilla on vain kaksi.

 

Oranssi on turvallinen ja yhteisöllinen

 

Pari vuotta sitten Oranssi ry:n toiminta pääsi mukaan Euroopan Unionin 10 jäsenmaassa toteutettuun Promise-tutkimushankkeeseen. Suomessa hankkeen toteuttamisesta vastasi Nuorisotutkimusverkosto.

Sen tutkija Heta Mulari haastatteli Oranssin toiminnassa mukana olevia nuoria.  Tutkimuksessa havaittiin, että nuorille on Oranssin toiminta merkityksellistä erityisesti kolmesta eri näkökulmasta:

  1. Toimintaan osallistuminen on ilmaista ja omaehtoista. Ei ole pakkoa harrastaa tavoitteellisesti.
  2. Oranssi on turvallinen tila. Esimerkiksi sateenkaarinuorille tämä ulottuvuus on tärkeä.
  3. Yhteisöllisyys. Oranssi on monelle sosiaalisesti tärkeä paikka

(http://www.nuorisotutkimusseura.fi/hankkeet/promise)

Kaikki eivät siis kaipaa erityisen tavoitteellista harrastustoimintaa. Pitää olla paikka olemiselle, hengailulle ja tutkiskelulle. Turvallisuus on ominaisuus, jota varsinkin sateenkaarinuoret tuovat esille omasta sitoutuneisuudestaan Oranssi ry:n toimintaan. 

“Omanlaisia ihmisiä on löytynyt elämään Oranssin kautta” kiittää eräs tutkimukseen osallistunut nuori.

 

Takaisin kotiseudulle

 

Oranssi ry toiminnanjohtaja Liisa Remes kertoo olevansa paljasjalkainen pääkaupunkiseutulainen, mutta muuttaneensa Poriin opiskelujen ja töiden takia yhteensä 11 vuodeksi.

än on palannut vuoden 2018 alusta Helsinkiin.  Tuore toiminnanjohtaja kertoo, että opinnot sosiologiassa ja sosiaalityössä sekä työkokemus kulttuuri- ja sosiaalialoilla ja järjestöissä antavat hyvän pohjan Oranssilla toimimiseen.

Liisa Remes on aloittanut Oranssi ry:n toiminnanjohtajana helmikuussa 2018.

Toiminnanjohtajan työnkuva Oranssi ry:ssä on monipuolinen: tilankäytön organisoinnista järjestön viestintään, rahoituksen hankintaan sekä talossa järjestettävissä tilaisuuksissa mukana olemiseen. Viimeksi Liisa Remes on ollut järjestämässä talkoita, jossa vapaaehtoiset siivosivat Oranssi ry:n tilat.

Mahdollisuus vaikuttaa positiivisesti ihmisten hyvinvointiin motivoi Remestä töissä. Hän myös pitää kulttuurin parissa työskentelystä. Järjestöissä Remes on ollut mukana vuosien ajan harrastamassa, vapaaehtoisena ja hallitustoiminnassa.

Tee-se-itse-harrastus

 

Oranssin rooli on tarjota nuorille sellainen paikka, jossa on tilaa monenlaisille ihmisille, tee-se-itse-meiningille ja aktiivisuudelle Helsingissä. Liisa Remes kutsuu nuoria tutustumaan Oranssi ry:n toimintaan:

 

“Meillä on ovet auki kaikenlaisille nuorille, tervetuloa mukaan!”

 

Oranssi ry:n toiminnassa saavutettavuus on keskeinen arvo

28 helmikuun, 2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *