#järjestöpäiväkirja: Opiskelijoiden Liikuntaliitto OLL huolehtii hyvinvoinnista

Ikonen ja Havu portaissa

Rakas #järjestöpäiväkirja,

Kampin kupeessa Helsingissä on opiskelijajärjestöjen pesä. Sinne minut kutsui Opiskelijoiden liikuntaliiton eli OLL:in pääsihteeri Elina Havu. Kolmen korkeakoulun kokemuksellakin OLL oli jäänyt minulle vieraaksi, joten oli mahtava päästä tutustumaan järjestöön, joka edistää hyvinvointia ja mahdollistaa moninaisia OSM-kilpailuja Suomessa!

“Resurssien tehokas käyttö muuttuu tulokseksi”

 

Vuonna 1924 perustettu opiskelijoiden liikuntaliitto huolehtii opiskelijoiden hyvinvoinnista urheilun ja liikunnan keinoin. Heidän yksi keskeinen tavoitteensa on tehdä opiskelijoiden hyvinvoinnin edunvalvontaa. OLL koordinoi esimerkiksi opiskelijoiden SM-kisoja, edistää terveydenhuoltoa ja lisää opiskelijoiden liikkumista. Aihe on tärkeämpi kuin vuosikymmeniin: suomalaiset liikkuvat aivan liian vähän!

“Me olemme kattojärjestö, joten tuemme ja koordinoimme sekä teemme edunvalvontatyötä” Havu avaa OLLin toimintaa. “Myönnämme esimerkiksi opiskelijoiden urheilun SM-kisojen lisenssejä. Kisat järjestää sitten ainejärjestö, opiskelija- tai ylioppilaskunta tai opiskelijoiden liikuntajärjestö” hän jatkaa.

“Toiminnassamme ei suoraan ole mukana vapaaehtoisia, mutta kisat ja tapahtumat eivät onnistuisi ilman heitä. En muista, että koskaan olisi jäänyt kisoja järjestämättä” Anni Liina Ikonen kertoo ja Havu säestää “Uskon, että vapaaehtoisia on helppoa saada mukaan”.

 

Laajassa lajikirjossa mukana lajit jääkiekosta ja jalkapallosta bingoon!

 

OLL on mukana monessa: se myöntää lajikilpailujen lisenssejä, ottaa kantaa suomalaisten opiskelijoiden liikuntaan ja opiskelun vaatimaan istuntamäärään, toimii kansainvälisillä kentillä Suomen puolestapuhujana sekä tukee korkeakoulujen liikuntahankkeita.

“Olemme virallisesti urheilu- ja liikuntajärjestö, sillä olemme Olympiakomitean jäsen. Meillä on kuitenkin vahva asema opiskelijajärjestökentällä ja liityimme vasta SOSTEn jäseneksi” Havu summaa monipuolista tehtäväkenttää. Toiminta pyörii pääasiallisesti Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella “Meillä on aina vähintään yksi hanke toiminnan kehittämistä varten menossa” Havu esittelee Anniliina Ikosen juuri aloittamaa hanketta opiskelijoiden istumisen vähentämiseksi kouluissa.

“Kehitämme tiivistä yhteistyötä opetushenkilökunnan kanssa, jotta saisimme vähennettyä opiskelijoiden istumista. Hanke on kolmevuotinen ja nyt aivan alussa” maaliskuussa 2018 OLLissa työt aloittanut Anniliina Ikonen kertoo.

 

Tiukkaa ja tehokasta tiimityötä

 

Elina Havu ja Anniliina Ikonen työskentelevät OLLin toimistolla kolmen muun n työntekijän ja hallituksesta koostuvan työvaliokunnan kanssa. Poikkeuksena moneen muuhun hallitukseen, OLLin kolmihenkinen hallitus muodostaa aktiivisen työvaliokunnan ja saa kokopäiväisestä työstään palkkiota. Toimistolla työskentelevät hallituksen puheenjohtaja ja kaksi varapuheenjohtajaa. Heidän keskeisiä tehtäviään on edustaa liittoa ja linjata liiton kantoja.

Maaliskuussa 2018 korkeakoululiikunnan asiantuntijana aloittanut Anniliina Ikonen vetää OLLissa kolmevuotista hanketta Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamana. Hankkeen keskeinen tavoite on lisätä liikunnallista elämäntapaa ja vähentää istumista ja paikallaanoloa myös opiskeluympäristössä.

 

Some-rekryllä löytyi hyvä tyyppi

 

Anniliina kertoo, että kyseinen työ on hänen ensimmäinen, kokoaikainen  oman alansa työ. Hän viimeistelee työn ohessa maisteriopintoja Jyväskylän yliopiston liikuntatieteelliseen tiedekuntaan pääaineenaa liikunnan yhteiskuntatieteet. Aiemmin hän on ollut esimerkiksi kesätyössä Helsingin kaupungin liikuntatoimessa ja kerryttänyt kokemusta valmennuksesta ja tapahtumista urheiluseuroissa

“Löysin ilmoituksen alan opiskelijoiden  Facebook ryhmästä” Ikonen kertoo ja Havu vahvistaa: “Teimme sosiaalisessa mediassa täsmämarkkinointia ja aivan tietyissä ryhmissä, sillä tiesimme löytävämme sitä kautta hyvän tyypin!”

Annaliina Ikonen kertoo, että hänen Pro Gradu -tutkielmansa käsittelee vähän liikkuvia ihmisiä “Ei ole ennen tullut vastaan tällaista työpaikkaa, joka olisi kuin tehty minulle.” hän kertoo ajatelleensa ilmoitusta lukiessaan.

Tasa-arvoa liikuntakentille

 

Pääsihteerinä työskentelevä Elina Havu kertoo oman taustansa olevansa monipuolinen. Koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteriksi ja tasa-arvoasiantuntijaksi valmistunut Havu on ennen OLL:a ehtinyt työskennellä ammattiyhdistys- ja kuntasektorilla. “Ajattelin, että työelämäteemasta tulisi minulle kantava teema” hän kertoo ja jatkaa “Kun en sitten löytänytkään pätkän jälkeen seuraavaa työtä saman teeman parista, hyppäsin sote-puolelle Ensi- ja turvakotien liittoon”. Siinä järjestössä vierähti pari vuotta. Samaan aikaan Havu alkoi pohtia, mikä häntä oikeasti kiinnostaisi seuraavana. Pohdinta johti järjestöjohtamiseen.

“OLLin pääsihteerin työssä on tasa-arvouloittuvuus. Kehitämme näitä prosesseja. Vaikka toimiala on erilainen, järjestötyö ja sen johtaminen pysyy samana” hän kertoo. Vuoden 2017 lopussa OLLissa aloittanut Havu kertoo tienneensä, miten monipuolinen työkenttä häntä odottaa – ja yllättyneensä silti. Keskeiset työtehtävät koostuvat talous- ja henkilöstöhallinnosta. “Toivon, että voin viedä toimenkuvaani edelleen edunvalvonnan suuntaan” Havu suunnittelee ja mainitsee esimerkiksi yhteydet Olympiakomiteaan sekä OLLin mukana olon liikuntapoliittisessa selonteossa, joka esitellään eduskunnalle syksyllä 2018.

Yhden tärkeän osan OLLin työssä muodostavat kansainväliset yhteistyöt ja opiskelijoiden kansainväliset kilpailut: Eusa Games sekä Universiadit. Vaikka huippu-urheilun koordinointi ei enää kuulu OLLille, tiivis yhteistyö on Olympiakomitean kanssa arkipäivää.

Havu, joka on uusi urheilujärjestöjen parissa, kertoo juuri palanneensa ensimmäiseltä seminaarimatkaltaan Madridista. Kiinnostavassa seminaarissa yksi asia hämmästytti ylitse muiden: “Kokemukseni mukaan yli 95% osallistujista ja puhujista oli valkoisia yli 50-vuotiaita miehiä. Se turhautti välillä” hän toteaa.

Havun sormet syyhyävät myös yritysyhteistyön kehittämiseen. Näin rahoituspohjaa voitaisiin järjestössä laajentaa. Hän kertoo huomanneensa, että yritysyhteistyön keskiössä on tarinallisuus, ja se, miten arvon tuottamisesta kerrotaan yhteistyökumppanille.

Anni Liina Ikosen ja Elina Havun lisäksi kuvassa myös korkeakoululiikunnan asiantuntija, Teemu Palkki

Liikunnalliseen elämäntapaan kannustamassa

 

Ylpeyden aiheita toiminnasta löytyy monia. Molmemmat naiset kiittävät mahdollisuutta tehdä töitä itselle tärkeiden asioiden parissa. Hyvinvoinnin merkittävyys motivoi. Havu kiittää erityisesti kentän toimijoita sitoutumisesta ja kertoo, miten pitkänkin ajan päästä OLLin merkitys on saattanut jäädä ihmisille mieleen “Ihmiset ottavat OLLin toiminnan omakseen ja vievät toiminnan sanomaa eteenpäin!”

“Liike kuuluu kaikille!” Havu ja Ikonen kannustavat ja muistuttavat, että jokaiselle sopiva liikuntalaji löytyy varmasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *