#järjestöpäiväkirja: NNKY toimii naisten parissa

Rakas #järjestöpäiväkirja,

Tiedätkö, mitä eroa on NNKYllä ja NMKYllä? Sekoittuvista nimistään huolimatta aika paljonkin. Olin tutustumassa Kampissa sijaitsevaan Suomen NNKY-liittoon eli Nuorten Naisten Kristilliseten Yhdistysten liiton järjestösihteeri Riitta Räntilään ja tiedottaja Mari Hyttiseen. “Ajatella, että 1920-luvulla, kun tämä talo rakennettiin, tämä ei ollut ydinkeskustaa” Mari Hyttinen miettii.

Pitkät juuret ja muuttuva muoto

Oletko koskaan käynyt Helsingissä yöpymässä tai syömässä Hotelli Helkassa? Tiesitkö, että sen on alunperin ollut NNKY:n rakennuttama talo: “Tämä rakennettiin, että nuoret naiset voisivat turvallisesti asua pääkaupunkiseudulla” järjestösihteeri Riitta Räntilä kertoo.

“NNKY on rohkea ja uudistuva tyttöjen ja naisten liike” kertoo Mari Hyttinen, kun tiedustelen heidän järjestönsä hissipuhetta. Hän kuitenkin pohtii, millaisia uudistuksia käynnissä oleva strategiatyö voi tuoda keskeisen osaamisen esittelyyn. “Olemme monimuotoinen liike, ja strategiaa tehdään eri lähtökohdista. Kyseessä on osallistava prosessi” Hyttinen kertoo innostuneena.

 

Riitta Räntilä (vas) ja Mari Hyttinen työskentelevät NNKYn keskustoimistolla.

Monipuolisten paikallisyhdistysten sateenvarjona

NNKY koostuu liiton toimiston lisäksi 25 paikallisyhdistyksestä, joista kolme on ruotsinkielisiä . “Tiesitkö, että NNKY on tuonut tyttöpartion Suomeen” järjestösihteeri Riitta Räntilä yllättää minut kysymyksellä. Pudistelen päätäni.

Riittä Räntilä kertoo ylpeydellä, että ainakin neljän paikallisyhdistyksen välittömässä läheisyydessä on NNKY:n oman toiminnan lisäksi Partion toimintaa. “Meillä on Tampereen Lokit, Jyväskylässä Harjun tytöt, Turussa tähtitytöt ja Helsingfors KFUK/M Scouter. Yhteensä partiolaisia meidän järjestömme yhteydessä on lähes viisi sataa!”.

Mari Hyttinen muistuttaa, että arki eri toimijoiden työssä on erilaista: “Liiton työ on erilaista kuin paikallistasolla. Me koulutamme, koordinoimme,  hallinnoimme ja kehitämme, hoidamme valtakunnallisia ja kansainvälisiä yhteyksiä sekä teemme vaikuttamistyötä yhteistyössä kumppaneidemme kanssa” naiset summaavat keskeisiä työtehtäviään.

25 paikallisyhdistyksestä kuudessa on palkattua henkilökuntaa. Suurin osa NNKYn toiminnasta pyörii Suomessa siis vapaaehtoisvoimin. Liitossa työskentelee yhteensä 9 työntekijää, joista kahdeksan Helsingin toimistolla ja yksi Tunturikemiöllä. “Työmme on liikkuvaa, ja kenttä paikallisyhdistyksineen tuttu” Mari Hyttinen muistuttaa.

NNKYn tilat sijaitsevat Helsingin ydinkeskustan kupeessa Kampissa, Hotelli Helkan vieressä.

Uudistuva naisjärjestö

“Elämme muutoksien ja mylläysten aikaa. Henkilöstöä on vaihtunut, ja uutta strategiaa tehdään” Räntilä ja Hyttinen summaavat keskeisiä uudistuksia. “Tarvitsemme ja haluamme muodostaa uusia ryhmiä esimerkiksi Voimasiskojen toimintaan” he vinkkaavat ja kutsuvat mukaan.

Voimasiskot ja Kamalat äidit  ovat hankkeita, joista Hyttinen ja Räntilä ovat NNKYn toiminnassa erityisen ylpeitä. “Teemme vahvaa vertaistoimintaa. Tarvetta on niin kauan kuin äitejä ja lapsia riittää” summaa järjestösihteeri Riitta Räntilä.

“Monesti mukaan toimintaan löydetään muiden ihmisten kautta” järjestösihteeri Räntilä summaa toivoo, että entistä useampi jäsen kutsuisi oman lähipiirinsä naisia, tyttäriä, serkkuja ja tuttavia mukaan harrastamaan. Mari Hyttinen ymmärtää haasteen “Jos toiminnassa mukana olevien keski-ikä on korkea, vaatii nuorelta osallistujalta paljon lähteä mukaan toimintaan. Otamme tytöt ja nuoret naiset mielellään vaikuttamaan ja tekemään juttuja”.

Sukupolvien ketjusta vahvuutta järjestötoimintaan

NNKY:ssä puhutaan sukupolvien välisen yhteistyön puolesta ja sen sääntöihin on kirjattu, että alle 30-vuotiaita jäseniä tulee hallituksessa olla 25%. “Monessa paikallisyhdistyksessä pohditaan, mistä me saadaan nuoria jäseniä jatkamaan tätä toimintaa” kuvaa Riitta Räntilä. Räntilä ja Hyttinen kertovat, että tuttujen lisäksi NNKY tekee aktiivista viestintää ja jäsenet saavat Näkyvä Nainen -jäsenlehden kotiin postitettuna neljästi vuodessa.

“Eri-ikäisyys on meille mielenkiintoinen voimavara. Esimerkiksi Tunturikemiön leirillä meillä on ikähaitari 16-60-vuotta!” Riitta Räntilä kertoo ja innostuu esittelemään NNKY:n leiritoimintaa, jota on varhaisnuoresta vanhuksiin tarjolla. “Iällä ei ole merkitystä, kun vaihdetaan elämänkokemuksia” Räntilä summaa.

Mari Hyttinen muistuttaa NNKY:n taustasta: “Olemme ekumeeninen liike. Monet jäsenet nostavat kristillisyyden vahvasti esiin palautteessa”. Riitta Räntilä nyökyttelee ja jatkaa “Pidämme tärkeänä, että luomme niin turvallisen ilmapiirin, että myös uskosta voi halutessaan puhua meidän toiminnassamme”.

Vahva pohja nuorisotyöstä

Sekä järjestösihteeri Riitta Räntilä että tiedottaja Mari Hyttinen ovat tehneet jo pitkän uran NNKYn riveissä. Maria järjestöissä innostaa naisjärjestön arvot ja yhteiskunnallinen keskustelu. Nuoriso-ohjaajataustainen Räntilä työllistyi aluksi määräaikaisesti 1990-luvulla Tampereen NNKY:lle järjestösihteeriksi kuultuaan palautetta, että olisi jo liian vanha työskentelemään nuorisotyössä. “Järjestömaailma vei minut mukanaan: tämä on oma maailmansa, jossa voidaan reagoida ja tehdä nopeasti. Kun työ Tampereella oli lopussa, meinasi iskeä paniikki: nytkö tämä loppuu?” Onneksi uusi työ löytyi saman järjestön parissa Helsingistä. “Nyt olen ollut täällä jo 16 vuotta” Räntilä summaa pilke silmäkulmassa.  

Tiedottaja Mari Hyttinen ja järjestösihteeri Riitta Räntilä haluavat haastaa meidät kaikki tasa-arvon asialle: “Naisten ja tyttöjen voimaantuminen on tapa muuttaa maailmaa”!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *