#järjestöpäiväkirja: Loisto Setlementti

“Haluamme luoda nuorille tilaa loistaa”

 

Rakas #järjestöpäiväkirja,

 

Olen huomannut, että Hämeentie Helsingissä on pitkä. Tunnen sen Arabianrantaan johtavaa loppupäätä paremmin kuin alkupään Haapaniemen osuutta. Siksi pyörinkin hetken etsimässä ensin oikeaa taloa ja myöhemmin ovea Loisto Setlementille Juuli Nakaria matkatessani. Lopulta soitan Nakarille ja pyydän häntä auttamaan. On hauskaa huomata, että niin lähelle lähes päivittäistä bussireittiä voi eksyä: punertavassa talossa neljännessä kerroksessa on Tyttöjen talo, kodinomainen ja kutsuva tila, jota hallinnoi Loisto Setlementti.

 

Digitaalisen nuorisotyön koordinaattori Juuli Nakari kertoo, että Loisto Setlementti tekee sosiaalista nuorisotyötä pääkaupunkiseudulla mm. verkon, yksilö- ja ryhmäohjauksen,  jalkautuvan ja avoimen toiminnan menetelmillä. Heillä on myös tuetun asumisen yhteisö Saunalahdessa Espoossa. Työ on sukupuoli- ja kulttuurisensitiivistä.

“Haluamme luoda nuorille tilaa loistaa ja turvallisen tilan”.

 

Vaikka Loisto Setlementti on pääasiallisesti pääkaupunkiseudulla toimiva, koordinoivat he esimerkiksi valtakunnallista sukupuolisensitiivisyyden hanketta. Monikulttuurisuus ja sukupuolisensitiivisyys sekä kulttuurisensitiivisyys tipahtelevat luontevasti Nakarin puheeseen jatkuvasti

“Nämä ovat työtä ohjaavat ja suuntaavat arvot”.

 

Juuli Nakari valottaa, että esimerkiksi Saunalahden tuetun asumisen yhteisö mahdollistaa itsenäistymisen tuetusti. Jalkautuvassa työssä taas on alkamassa uusi hanke. Avointa toimintaa on tyttöjen talon lisäksi poikien talolla sekä nuorille perheille tukea tarjoavan Silmun toiminta samassa talossa Tyttöjen talon kanssa.

 

Ihmettelen Setlemettien eroavaisuuksia ja Juuli Nakari selittää Setlementti-liiton olevan kattojärjestö. Loisto Setlementti on uudistuneestaan nimestään huolimatta pitkäaikainen toimija, mutta Organisaatiouudistuksen myötä erkaannuttiin Kalliolan setlementistä kokonaan.

Unelmaduunissa

 

“Tykkään nuorten tapahtumista ja tunnen kaipaavani nuorten kohtaamista. Saan omasta työstäni verkkokohtaamisista paljon”. Juuli Nakari on työskennellyt kymmenisen vuotta nuorten parissa. Alunperin Joensuussa nuoriso-ohjaajana aloittanut Nakari tuli töihin Espoon nuorisopalveluille talotyöhön. Sieltä hän siirtyi vetämään pienryhmätoimintaa. Kun mahdollisuus siirtyä nuorten tieto- ja neuvontapalvelutyöhön yESBOxiin tuli, hän siirtyi sinne. Organisaatiomuutoksen myötä Nakari alkoi kaivata uusia haasteita, sillä jääminen Espoon kaupungille olisi tarkoittanut paluuta talotyöhön “Koin, että talotyö ei ollut enää minulle”.  

 

Uudet haasteet löytyivät järjestömaailmasta: Nicehearts ry oli avannut Espooseen Me-talon. Nakari siirtyi sinne, mutta vilaukselta aiemmin nähty Setlementtiliiton avoin paikka jäi kummittelemaan mieleen. “Monen mutkan kautta päädyin tekemään hakemuksen”. Kun Nakari kutsuttiin haastatteluun, hän oli innoissaan. Haastattelun jälkeen tilanne oli jo hänen osaltaan aivan selvä: “Ajattelin, että mun on pakko päästä töihin tänne!”

 

Nakarin työ digitaalisen nuorisotyön koordinaattorina on ylläpitää ja kehittää Loisto Setlementin verkkopalveluita ja vastata niissä toimivista vapaaehtoisista.  Kyseessä on aluehallintoviraston rahoittama hanke, jonka jälkeen Nakari toivoo digitaalisen nuorisotyön jatkuvan osana perustoimintaa.

“Odotan kuin kuuta nousevaa, että tuleeko toukokuussa rahoitusta hankkeelle vai ei. Tämä vaatii uudenlaista sopeutumista vakituisen viran jälkeen”.

 

Digitaalisen nuorisotyön ja verkkokohtaamisen erot ovat lopulta sekä talotyössä että verkkonuorisotyössä työskennelleestä Nakarista pieniä

“Saan hienoa palautetta nuorilta chatissa. Koen, että olen jo saanut auttaa nuoria heidän omalla polullaan”.

Uudet haasteet pitävät virkeänä

 

Työn lisäksi Nakaria kehittävät esimerkiksi hänen opintonsa sekä vapaaehtoistyö: “Valmistun tänä keväänä yhteisöpedagogiksi. Opinnnäytetyöni käsittelee digitaalisen nuorisotyön perehdyttämistä Espoon kaupungilla. Teen itse vapaaehtoistyötä Nuorten Exitillä ja valtakunnallisessa verkkonuorisotila Netarissa”.

 

Juuli Nakarille lokakuussa alkanut työ on kuin lottovoitto: “Työ on hyvin palkitsevaa ja kehittävää. Olen niin onnellinen, että olen vihdoin täällä.”

 

Innosta omasta työstä kertomisesta ei meinaa tulla loppua. Nakari kertoo, että päivittäisessä toiminnassa hän saa muistutuksia siitä, että vaikka tausta olisi miten vaikea tai rikkonainen, kohtaamistyö on tärkeää ja eheyttävää.

“Mageinta on se, että erilaisiin nuoriin voidaan luoda luottamuksellisia suhteita”.

 

Järjestömaailmaan kaupungin byrokratiasta siirtyminen ei ole aina helppoa. Nakari kertookin, että on saanut monet naurut yhdessä työkavereiden kanssa uusista työtavoista: “Olen kysellyt aina välillä linjauksia ja ohjeistuksien perään. Työ järjestössä todellakin on ketterämpää!”

 

Nakari kiittelee monipuolista työyhteisöä lämpimästä vastaanotosta: “Kun olen kaivannut esimerkiksi vankaa tietoa, olen saanut apua ja tukea kollegoilta”.

Vakkareiden ja vapaaehtoisten voimin

 

Juuli Nakari kertoo, että Loisto Setlementissä on noin 40 vakituista ja osa-aikaista työntekijää. Haastattelua seuraavana päivänä on luvassa vilskettä Loisto Setlementissä: heille ollaan kouluttamassa 30 uutta vapaaehtoista lisää eri painotuksilla. Nakari kertoo, että toiminnassa on jo aiemmin ollut mukana noin 40 vapaaehtoista. Talolla vapaaehtoisten, työntekijöiden ja 10-29-vuotiaiden nuorten lisäksi näkyy Silmun toiminnassa mukana olevia pieniä lapsia perheineen.

 

“Teemme sosiaalista nuorisotyötä. Toiminnassa näkyy kokonaisvaltainen nuorten tukeminen ja minuuden vahvistaminen.

 

Vapaaehtoisia Loisto Setlementissä on monessa eri roolissa: verkkotyössä chatteihin vastaamassa, sosiaalisen median sisältöjä tuottamassa, kysy-vastaa-palstan vastaajina, ja avoimessa toiminnassa ja tapahtumissa ohjausapuna. Suurin osa sitoutuu tietyksi ajaksi esimerkiksi viikottaisiin kohtaamisiin tai muuhun toimintaan. Tämän lisäksi maahanmuuttajanuorille on tarjolla mentoreita JANE  eli jalkautuvan neuvonnan hankkeessa arjen perustaitojen kartuttamiseen ja Suomessa hyvän elämän saavuttamiseen.

 

Nakari muistuttaa, että ihmisten väliset suhteet ovat tärkein voimavara

 

“Jos pystymme kohtaamaan ihmisen siinä hetkessä ja voimme antaa aikaamme, sillä voi saada aikaan tosi isoja juttuja”, hän pohtii ja lopettaa “Kohtaaminen muuttaa maailmaa”.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *