#järjestöpäiväkirja: Leijonaemot pitävät perheiden puolta

Rakas #järjestöpäiväkirja, 

Perhearki on ajoittain todella kuluttavaa ja raskasta. Erityisen raskasta se on silloin, jos perheen lapsi tarvitsee erityistä tukea. Konkreettisen avun ja tukitoimenpiteiden lisäksi tarvitaan myös vertaistukea – apua ihmiseltä, joka on ehkä jo kokenut saman tilanteen ja osaa valita ne oikeat sanat hankalaan tilanteeseen. 

Tervetuloa kaikki vanhemmat!

Leijonaemot ry on vertaistukijärjestö erityislasten vanhemmille. “Järjestömme ei vaadi diagnoosista tietoa, kuka tahansa, joka kokee, että lapsi tarvitsee erityistä tukea, on tervetullut mukaan toimintaamme” kertoo järjestösihteeri Kati Vaari. Vanhempien jaksamista tukeva järjestö tarjoaa vertaistoimintaa leirien ja tapaamisten muodossa, mutta synnyttää myös yhteiskunnallista keskustelua perheiden hyvinvoinnista ja jaksamisesta, kun perheessä on erityistä tukea tarvitseva lapsi. 

Leijonaemot toimivat valtakunnallisesti ja mukana on erilaisia erityislapsiperheitä. Kati Vaari toteaakin, että kaikkia ongelmia ei aina voida diagnosoida tai löydetä. 10 vuotiaan järjestön jäsenistöön mahtuu monenlaisia elämäntilanteita: 

“Mukana on perheitä, joiden lapsi on aikuistunut, parantunut tai menehtynyt” Vaari summaa ja jatkaa “Keskitymme vanhempien hyvinvointiin ja tunteisiin, joita elämä erityislapsiperheessä synnyttää”. Hän muistuttaa, että kyseessä ei ole potilasjärjestö, vaikka järjestö tekee yhteistyötä esimerkiksi kehitysvammaliiton ja omaishoitajien järjestön kanssa. 

Jäsenistön perhetilanteiden tausta vaihtelee laidasta laitaan: Vaari mainitsee, että jäsenistön perheissä voi olla esimerkiksi neurologisia häiriöitä, sairauksia kuten syöpää tai muita haasteita. Hän muistuttaa, että Leijonaemoista on mahdotonta kertoa, mikä diagnoosi voisi olla yleisin, eikä sillä lähtökohtaisesti ole merkitystä toimintaan mukaan tulemisen kannalta. Vertaistukea on tarjolla jokaiselle. 

Vapaaehtoiset emot toiminnan puikoissa!

Toiminta Leijonaemoilla on monipuolista: päivä-, ilta- ja viikonlopputapahtumien lisäksi esimerkiksi isille on omaa toimintaa ja vuonna 2018 on käynnistetty kaksi uutta projektia, joista toinen tähtää sisaruksien jaksamisen vahvistamiseen erityislapsiperheessä sekä luontosuhteen vahvistamiseen Perhe edellä puuhun -hankkeessa. 

Noin 60 vapaaehtoisen vetämä vertaisryhmätoiminta pyörii noin 30 ryhmässä ympäri Suomea. Vaari luettelee, että toimintaa on ainakin Oulussa, Kemissä, Lappeenrannassa, Turussa, Jyväskylässä, Saarijärvellä, Tampereella sekä pääkaupunkiseudulla. Jokaista ryhmää vetää 2-3 vapaaehtoista, jotka Leijonaemot ovat kouluttaneet. Vapaaehtoisille tarjotaan pari kertaa vuodessa koulutusta, mutta sen lisäksi työnohjauksellista koulutusta sekä mahdollisuus olla yhteydessä yhdistyksen työntekijöihin ja saada sitä kautta ohjausta. Työnohjausviikonlopuilla on aina mukana koulutettuja työnohjaajia purkamassa vertaisryhmissä käytyjä tapahtumia. 

 

Näkyvyydellä vaikuttavuutta ja houkutellaan mukaan aktiiveja

Kati Vaari kertoo, että toimintaan löydetään mukaan ennen kaikkea sosiaalisen median kautta sekä puskaradiosta kuulemalla. Ei ole epätyypillistä kuulla Leijonaemojen toiminnasta esimerkiksi naapurilta, kaverilta tai vaikka työkaverilta. Vaari mainitsee, että aktiivisen viestinnän kautta myös sosiaalialan työntekijät ovat alkaneet osata ohjata vertaistuen tarpeessa olevia perheitä heidän toimintansa pariiin. 

Vuonna 2005 perustettu Leijonaemot on näkynyt aktiivisesti myös valtakunnan mediassa. Vaari uskoo tämän osittain vaikuttavan siihen kokemukseen, että vertaistuen arvostus on lisääntynyt. Se ilahduttaa Leijonaemot ry:n neljää vakituista työntekijää ja kahta projektityöntekijää. 

 

Hyppy uuteen kauhistutti

Kati Vaari tuli mukaan Leijonaemojen toimintaan “takavasemmalta”. Lähihoitajan koulutukse hankkinut ja kunnan vakityössä työskennellyt Vaari huomaisi omien sanojensa mukaan olevansa erityislasten äiti, joka löysi vertaistukea Leijonaemojen kautta. Kun oman tilanteen kanssa alkoi olla sinut, hän jatkoi toimimista aktiivina ja vertaisryhmää vetäen. Leijonaemoissa tuli aluksi tarjolle osa-aikaisen järjestösihteerin toimi, johon hyppääminen jännitti vakityössä ollutta Vaaria. 

“Aluksi hyppy kauhistutti, mutta yhdistys ja asiat tuntuivat omalle” Vaari summaa sekä uusia työtehtäviä että pienentynyttä palkkapussia. Määräaikainen tehtävä on sittemmin muuttunut vakituiseksi, tuntimäärä tuplaantunut ja Vaarikin huomannut menestyvänsä tehtävässään. Tehtävänkuva on alkuaikojen lasku- ja rekisterityöstä laajentunut tapahtumien järjestämiseen, kouluttamiseen sekä toiminnan kehittämiseen. 

Vaari laskee, että vuonna 2018 tulee täyteen jo 5 vuotta Leijonaemojen palveluksessa. “Pääosin teen kotitoimistolta töitä” Vaari kertoo ja huomauttaa, että lasten takia tämä ei enää nykyään olisi välttämätöntä. Arki rullaa kouluikäisten lasten perheessä ja Vaari voi hyvin lähteä Hämeestä kouluttamaan opiskelijoita, ammattilaisia tai siirtyä Leijonaemojen toimistolle Espooseen. 

“Kasvavalle järjestölle on tyypillistä monipuolinen toimenkuva” Vaari sanoo ja jatkaa, että työ on joustavaa niin työnantajan kuin työntekijänkin suuntaan. “Tykkään tästä työstä tosi paljon, eikä enää pitkään aikaan ole kauhistuttanut tai kaduttanut vaihto kunnan työstä järjestölle”. 

Kymmenenvuotias, kasvava järjestö

Leijonaemojen ylpeydenaiheeksi Vaari nimeää 10 vuotisjuhlan ja koko juhlavuoden. Yksi iso ponnistus oli valokuvanäyttely. (Näyttelyn toteutuksessa oli mukana runsas joukko vapaaehtoisia ympäri Suomea. Vaari toimi näyttelyn koordinaattorina) Valokuvanäyttely kiersi Suomea ja oli nähtävissä esimerkiksi kirjastoissa ja kauppakeskuksissa. “Näyttely oli jäsenten näköinen juttu: kuvia perheistä ja heidän arjestaan. Näyttelyssä tiivistyi hyvin omankin työni ydin: koen tekeväni työtäni jäsenistölle” Vaari summaa. 

“Olemme uudehko järjestö ja tuoneet järjestökentällä pienellä koneistolla suurta vaikuttavuutta ruohonjuuritasolle” Vaari kertoo järjestön saavutuksista ja muistuttaa “Vertaistukitoiminta on kaikkien erityislasten lasten vanhemmille!”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *