#järjestöpäiväkirja : Käpylän Klubi on olohuone kaikenikäisille

Rakas #järjestöpäiväkirja,
Kuten varmaankin tiedät, koulujen pihat ovat aamuisin vilskettä täynnä. Niin myös helsinkiläisen Käpylän koulun piha, jonne saavun etsimään Käpylän Klubia. Olen tutustunut toimintaan kauan, kauan sitten edellisessä elämässäni ja etsiessäni toimintaa samoista tiloista petyn.
Huoli ei kuitenkaan ole tämän näköinen: kun löydän toiset tilat koulun maantasosta, kuulen, että ensin koputtelemani tilat ovat pääasiallisesti iltapäiväkäytössä “teineillä” kuten Käpylän Klubilla tänä aamuna päivystävä nainen kertoo. Paikalla on nyt rauhallista, sillä oppitunnit ovat alkaneet. Paikalla olevat nuoret kokoavat palapelejä jutellen tulevasta päivästä ja viikonlopusta. Keittiössä valmistuu ruokaa ja välipaloja.
Käpylän klubi on aina läsnä
Vuonna 1995 perustettu Käpylän Yhdyskuntaklubi ry lähti liikkeelle alueellisesta liikehdinnästä ja alueen asukkaiden aktiivisuudesta. Kun huomattiin, että tapahtumien tuottoja jäi yli, ne haluttiin suunnata johonkin hyvään, ehkäisevään päihdetyöhön. Näin syntyi Käpylän Yhdyskuntaklubi.
Seinältä ja pöydän vastapäätä minua tuijottelee osan ajastaan media-alalla työskentelevä, toiminnanjohtaja Heikki Takkinen. Seinäjulisteen yläreunaan on kuvaavasi kirjoitettu “Aina läsnä”. Se on sama viesti, jonka Takkinen toistaa useita kertoja kertoessaan Käpylän Klubin toiminnasta.
Käpylän Klubi järjestää lapsille ja nuorille niin aamupäivä kuin iltapäivätoimintaakin. Tämän lisäksi Klubi on ollut mukana monenlaisissa hankkeissa, joista osa on ollut kansainvälisiä. Takkinen mainitsee, että esimerkiksi Turkin, Viron ja Slovenian toimijoiden kanssa on tehty yhteistyötä.
Oma aktiivinen esimerkki mallina nuorille
Klubilla työskentelee kaksi kokopäiväistä työntekijää, mutta erilaisten työllistämiskuvioiden ja harjoitteluiden myötä aktiivisesti talolla on 5-10 ihmistä sekä vapaaehtoisia.
“Järjestö tarvitsee aktiivisia toimijoita. Muuten pidetään vain yllä illuusiosta tärkeästä toiminnasta”
Takkinen pohtii, kun ihailen toimintasuunnitelman useita hankkeita ja toimintamuotoja.
“On turha valittaa, jos ei ole itse valmis tekemään mitään”
hän muistuttaa ja kertoo omasta taustastaan teatterin, elokuvien ja lehtikirjoittamisen parissa.
Heikki Takkinen kertoo, että tapahtumiin saadaan helposti vapaaehtoisia käsipareja, mutta pitkäjänteisempään, viikottaiseen työhön vapaaehtoisten löytäminen on vaikeaa. Hän mainitsee, että moni nykyinen vapaaehtoinen on jo lapsena osallistunut itse Käpylän Klubin toimintaan ja ikään kuin kasvanut mukaan. Kun omien lasten kanssa on ruvennut käymään esimerkiksi vauvakerhoissa tai ilmoittanut lapsen aamupäivätoimintaan, on siitä ollut luontevaa siirtyä vapaaehtoiseksi toimintaan mukaan.
“Ne, jotka olivat nuoria 1990-luvulla, tuovat nyt omia lapsiaan tänne”
Lisäkäsiä apuna arjeessa ja juhlassa
Vapaaehtoisille on monenlaista puuhaa: tapahtumien lisäksi heitä voidaan pyytää avuksi arjen pyörittämiseen tai vaikkapa paistamaan pullaa. Voin kuvitella, miten kodinomaisella Käpylän Klubilla tuoksuu pulla tai kahvi iltapäivisin.
Käpylän Klubi pyörittää monenlaista toimintaa, kaiken tämän lisäksi myös osallistujat vaihtuvat jatkuvasti: lapsilla kun on tapana kasvaa isommaksi. Lähialueella on kuitenkin edelleen vireää toimintaa: Kyläjuhlat, elonkorjuujuhlat ja monet muut tapahtumat sekä kouluvuosi näkyvät Käpylä Klubin arjessa.
Heikki Takkinen kertoo, että Käpylä Klubi on ennen kaikkea toteuttaja, jonka pääjuttu on olla lapsille ja vastata alueen tarpeisiin. Joskus tarpeet ovat positiivisia, joskus niillä ehkäistään hankaluuksia. Tarpeesta lähti esimerkiksi aamupäivätoiminta: alueen vanhemmat kaipasivat koululaisille turvallista ja mukavaa paikkaa ennen koulun alkua.
Käpylä Klubin tilat notkuvat kirjoja. Heikki Takkinen kertoo, että lähipalveluiden puolustaminen on yksi heidän keskeisiä missioitaan. Kun Käpylän kirjaston kirjoja vähennettiin, niitä pelastettiin Klubille ja alettiin lainata. Paikalliset asukkaat alkoivat kartuttaa kirjastoa, ja lopulta kirjoja olikin melkoinen määrä.
Alueestaan vahvasti ammentava toimija
Alueellisuus ja yhteisöllinen vastuu näkyvät Käpylä Klubin toiminnassa joka päivä. Klubilla organisoidaan yhteistä toimintaa, vinkataan haasteista ja tarvittaessa tehdään yhteistyötä vaikka aluepoliisin kanssa. Heikki Takkinen näkee, että juuri alueellisuus on Käpylä Klubin voimavara:
“Järjestöjen voima rakentuu alueellisesta voimasta”
Ylelle esimerkiksi Noppa-lastenohjelmaa 1970-luvulla tehnyt Heikki Takkinen tahtoo olla tilalle saapuville lapsille läsnä. Syy siihen on erittäin yksinkertainen:
“Jos maailmaa haluaa parantaa, se pitää aloittaa lapsista”
Heikki Takkinen napauttaa ja siirtyy keittiöön valmistelemaan välipaloja.
Vastaa