#järjestöpäiväkirja: Homepakolaiset ry taistelee paremman sisäilman puolesta

Homepakolaiset ry taistelee paremman sisäilman puolesta

 

Rakas #järjestöpäiväkirja,

Oletko koskaan miettinyt, miksi nuha ei lopu työpaikalla, mutta päättyy kuin seinään lomalla? Tai miksi jossain silmiä kutittaa, väsyttää, päätä särkee tai tulee paha olo? Nämä kaikki voivat olla sisäilmasta johtuvia ongelmia.

 

Sisäilmasairauksien myyttiä murtamassa

 

Homepakolaiset ry toimii sisäilmasta sairastuneiden hyväksi yhteiskunnallisella tasolla.Yhdistys tuottaa aiheesta tietoa, kehittää ratkaisuja, toimii asiantuntijatahona ilmiön ymmärtämisessä sekä yhdistää alan toimijoita ratkaisujen ääreen, suunnittelija Karoliina Kähö kertoo. “Toimimme ratkaisukeskeisesti ja etsimme tapoja tehdä aihepiiriä ymmärrettäväksi ja teemme yhteistyötä muiden toimijoiden kanssasisäilmasta sairastuneiden hyväksi”

Homepakolaiset on mukana muun muassa alkuvuonna käynnistyneessä Ratkaistaan yhdessä! -hankkeessa, jossa halutaan tuoda ratkaisuja kouluissa ja päiväkodeissa sairastuneiden lasten tilanteeseen. Hengitysliiton luotsaamassa hankkeessa on mukana myös Vanhempainliitto ja useita kuntia. “Kehitämme toimintamalleja, miten toimia, kun lapsi reagoi esimerkiksi koulun tai päiväkodin sisäilmaan”.

Sisäilmaongelmat ovat suhteellisen uusi ongelma tässä mittakaavassa. Vanha myytti siitä, että sisäilmaongelmat olisivat vain homeeseen liittyviä, elää sitkeästi. Homepakolaiset ry toivoo keskustelun yleistyneiden sairastumisten syistä laajentuvan 2000-luvun rakennettuun ympäristöön. Ongelmien taustalla voi olla esimerkiksi materiaaleista aiheutuvia VOC-päästöjä.

”Puhutaan paljon ilmastonmuutoksesta, mutta sisäympäristönmuutos on yhtä lailla tämän ajan ilmiö, joka vaatii huomiota”, Kähö sanoo.

 

Yhä useampi sisäilmasta sairastunut on lapsi

 

Keskustelumme kääntyy kouluihin ja päiväkoteihin ja niiden sisäilmaan. Kähö kertoo, että kuulee välillä yllättyneitä tarinoita kentältä: esimerkiksi remontin jälkeen aiemmin levoton luokka voikin olla yllättäen rauhallisempi.

“Kymmenen vuotta sitten 30-vuotiaat sairastuivat. Nyt sairastuvat päiväkoti- ja kouluikäiset”.

“Koulujen ongelmat juontavat juurensa rakennustavoista, jotka myöhemmin on havaittu kestämättömiksi, ja heikosta ylläpidosta. Toivottavasti jatkossa ollaan viisaampia,” Karoliina Kähö pohtii ääneen.


Aktiivi tulee mukaan, kun oma elämä tasaantuu

 

Karoliina Kähö kertoo, että Homepakolaisissa työskentelee kolme osa-aikaista työntekijää.  

Yhdistys toimii Stean toiminta-avustuksella. Yhdistyksessä puuhaa myös monialainen vapaaehtoisten joukko, joka haluaa tarjota osaamistaan siihen, että aihepiiriä voitaisiin ymmärtää paremmin ja ongelmista saataisiin niskalenkki. “Tällainen vaikutustyö puuttui aiemmin Suomesta. Niin perustettiin Homepakolaiset ry,” Kähö summaa.

Oma tai läheisen sisäilmasairastuminen on yleensä taustalla, kun ihminen lähtee mukaan Homepakolaisten toimintaan. Kähö kertoo, että yhdistyksen vapaaehtoiseksi tullaan, kun oma tilanne alkaa olla jaloillaan. Sairastuminen sisäilmasta voi pahimmillaan viedä työkyvyn, kodin ja vaikuttaa myös sosiaalisiin suhteisiin. Moni haluaa tehdä työtä sen eteen, että näin ei kävisi muille. ”Tähän yhdistys tarjoaa kanavan”, Kähö sanoo.

Vapaaehtoiset hoitavat luottamustehtävänään esimerkiksi kansainvälisen keskustelun seuraamista, tutkimustiedon koostamista ja tarjoavat eri alojen asiantuntemusta yhdistyksen käyttöön hyvin erityyppisissä tehtävissä. Esimerkiksi Sisäilmasairaan toimintakyvyn tukeminen -julkaisua laadittaessa eri alojen osaajia oli mukana muutaman kymmentä tarjoamassa osaamistaan.

“Ilman tätä olisi mahdotonta tehdä asiantuntevaa työtä”, Kähö summaa.

 

Monipuolisia aktiiveja

 

“Aktiivisuuden taso vaihtelee, ja se on ok. Toinen seuraa jatkuvasti kansainvälistä keskustelua, ja toinen kommentoi yhtä omaan osaamisalueeseensa liittyvää tehtävää kerran vuodessa.  Meille jokainen aktiivi on arvokas, ja on valtavan hienoa, että saamme hyödyntää ihmisten osaamista näin monipuolisesti”. Nyt toukokuussa Maailma Kylässä festareille on tulossa mukaan iloinen joukko vapareita.

Kähö jaksaa ottaa useita kertoja esille kansainvälistä keskustelua ja tutkimuksia seuraavat aktiivit. Ilman aktiiveja tätä seurantaa ei voitaisi tehdä.  Tutkimustieto on yksi keskeinen kruunujalokivi yhdistyksen uusilla verkkosivuilla, jotka avataan toukokuun puolivälin tietämillä

Pienelle järjestölle, kuten Homepakolaiset on, oppilaistosyhteistyö on tärkeää. Kähö kertoo, että he ovat tehneet yhteistyötä esimerkiksi palvelumuotoilu- ja toimintaterapeuttiopiskelijoiden kanssa. Näin saadaan uutta tietoa ja uusia hyviä käytäntöjä ratkaista sisäilmasta sairastuneiden työssään tai opiskeluissaa kohtaamisa ongelmia.

 

Työhön löydetty projektityöntekijä

 

Kähö aloitti yhdistyksessä elokuussa 2017. Valtiotieteiden maisteriksi valmistunut Kähö on työskennellyt laajasti projekteissa. Järjestötaustaa hänelle on kertynyt niin Partiosta kuin pienten järjestöjen taloushallinnosta ja kirjanpidosta. Toiminimen yhdistysten taloushallintoa varten hän on perustanut vuonna 2001.

“Minulla on kolme lasta. Olin heidän kanssaan pitkään kotona ja opiskelin samalla esimerkiksi museologiaa” Kähö kertoo ja epäilee projektitöiden suojanneen häntä myös sisäilmasairauksilta. Kähö työskentelee Homepakolaiset ry:lle puolikkaalla työajalla. Loput tunnit viikosta täyttyvät toiminimen tehtävistä sekä taiteellisista projekteista.

“Vaikka emme tee vertaistukitoimintaa, kaipaan työhön vastapainoa. On raskasta nähdä yhteiskunnan tukiverkkojen puutteen aiheuttamat ihmiskohtalot”.

Homepakolaisissa Kähön keskeisiä tehtäviä ovat taloushallinnon tehtävät, kenttätyön suunnittelu, verkostoituminen sekä vaikuttamistyö kuten poliitikkojen tapaaminen ja materiaalintuotantoon osallistuminen.

 

“Teen hommia laidasta laitaan. Pääsin itse vaikuttamaan työnkuvan muotoutumiseen”.

Uutta kansainvälistä tietoa välittämässä

 

Kun keskustelemme suurimmista saavutuksista, joita Homepakolaiset ovat saaneet aikaiseksi, Karoliina Kähö siteeraa työkaveriaan “Hän pohti päättyneen projektin jälkeen, miten arkipäivässä unohtaa, kuinka paljon projekteissa saavuttaa”. Konkreettisten tuotosten, kuten oppaiden ja ratkaisumallien lisäksi esimerkiksi lisääntynyt yhteiskunnallinen keskustelu on toki saavutettu tavoite.

“Tämä on Homepakolaisissakin toiminnan punaisena lankana,” Kähö selvittää kurkkuaan ja kajauttaa kuuluvalla äänellä lopuksi: “Yhdessä ratkaisuja sisäilmaongelmiin!”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *