#järjestöpäiväkirja: Hivpointin nuorisotyö puhuu seksin turvallisuuden ja nautinnon puolesta

Rakas “#järjestöpäiväkirja,

Kun olin nuori 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa, meitä peloteltiin seksissä kahdesta asiasta: aidsista ja raskaudesta. 1980-luvulla maailmaa ravisuttanut HI-viruksen tunnistaminen ja aidsin leviäminen on sukupolvikokemus, jonka synnyttämistä väärinymmärryksistä ja haasteista puhuvat tänään Hivpointin nuorten työn suunnittelijat Anni Susineva ja Maria Oinonen.

Hivpoint on perustettu vuonna 1986 Aids-tukikeskuksen nimellä. Hivpointin painopiste on nykyisin ennaltaehkäisyssä ja vaikuttamistyössä. Sen keskeistä toimintaa on kohdennettu testaustoiminta, hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyyn ja seksuaaliterveyden edistämiseen tähtäävät neuvontapalvelut sekä yhteiskunnallinen vaikuttamistyö.

Puhelinneuvontaa ja ehkäisytyötä

Arki Hivpointissa pyörii samojen teemojen ympärillä ja esimerkiksi päivittäisessä puhelinneuvonnassa esiintyvät usein samat kysymykset. Suomessa löydetään vuosittain noin 170-180 uutta tartuntatapausta.Tiesithän, että hiv ei tartu eteenpäin toimivalla hiv-lääkityksellä? Hiv-positiivinen voi elää tavallista elämää: käydä töissä, opiskella, matkustella tai perustaa perheen.

Suomessa hiv on seksiteitse tarttuva tauti. Hiv voi tarttua suojaamattomassa emätin- tai anaaliyhdynnässä tai suuseksissä ilman kondomia tai suuseksisuojaa. Suurin riski on suojaamattomassa anaaliyhdynnässä.

Puhutaan seksuaalisuudesta ja tehdään turvallisempia valintoja!

Tänään olen kuitenkin tullut tutustumaan “#järjestöpäiväkirjan kanssa nuorten seksuaalikasvatustyöhön, jonka avulla  ennaltaehkäisee ja tarjoaa tietoa ja tukea. Tämän lisäksi nuorten työssä tulee esille seksistä saatava nautinto sekä turvallisuuden näkökulmat. Työtä tehdään materiaalien, -justwearit.fi sivuston, koulutusten ja seksuaalineuvonnan kautta. Materiaalia on tarjolla nuorille ja nuorten parissa toimiville ammattilaisille.Nuorille suunnattu seksuaalineuvonta-chat on avoinna torstaisin klo 15-18.

“Haluamme olla edelläkävijöitä ja huomioida seksuaalisuuden monimuotoisuuden toiminnassa ja toiminnallisuuden aineistoissa” Maria Oinonen kertoo ja esittelee esimerkiksi seksuaaliterveyden työkalupakkia. Siihen ja moniin muihin aineistoihin on poimittu sisältöjä chat- ja neuvontatyön keskeisistä kysymyksistä.

Yhteistyötä ja vapaaehtoisia toiminnassa

Hivpoint tekee kaikissa toiminnoissaan yhteistyötä. Nuorten työ on mukana nuorille suunnatussa verkkotyön foorumissa, NuSuVeFossa. Tapahtumayhteistyötä on tehty esimerkiksi yhdessä Poikien puhelimen kanssa ja esimerkiksi Pride-tapatumassa  tehdään tapahtumayhteistyötä monen toimijan kanssa.

Hivpointilla on mukana toiminnassaan vapaaehtoisia, joista pieni porukka on erityisesti perehtynyt nuorten asioihin. Vapaaehtoistyön muoto on nuorisotyössä vielä uudehko – se on perustettu kolmisen vuotta sitten. Suunnittelijat Susineva ja Oinonen kertovat, että nuorten vaparit tekevät esimerkiksi vierailuja nuorisotiloille ja vastaavat kysymyksiin nettineuvonnassa .

Vapaaehtoisia löydetään toimintaan mukaan mainostamalla ja tarjoamalla vapaaehtoisille esimerkiksi koulutusta seksuaaliterveydestä ja hivistä. Monia vapaaehtoisia yhdistää kiinnostus seksualiterveyteen ja hiviin. “Hivpointilla on suhteellisen paljon noin 30-40-vuotiaita miehiä vapaaehtoisina” Anni Susineva kertoo ja lisää “Me nuorten työn suunnittelijat toivomme, että saisimme koottua nuorista vapaaehtoisten ryhmän, joka tuottaisi sisältöä nuorilta nuorille”.

Maria Oinonen on työskennellyt Hivpointissa pitkään.

Seitsemän vuoden kokemus ketterillä resursseilla

Maria Oinonen teki yliopistossa terveyskasvatuksen Pro Gradu-tutkielman liittyen seksuaalikasvatukseen ja työllistyi vuonna 2011  suunnittelijaksi avoimeksi ilmoitetun paikan kautta. Hän naurahtaa olleensa jo melko pitkään, mutta jatkaa: “Aihepiiri ja sen tutkimukset ovat kiinnostavia!”.

Alunperin aihe graduun löytyi yllättävästä havainnosta: Oinonen järkyttyi, miten vähän WHO:n koululaistutkimuksesta ja THL Kouluterveyskyselystä tehdään analyysiä seksuaaliterveyteen liittyvistä kysymyksistä. Hän huomauttaa, että esimerkiksi ravitsemuksesta nostetaan asioita huomattavasti enemmän esille, mutta seksuaalisuuden tabu näkyy tutkimuksen erittelyssä. “Seksuaalisuus on merkittävä kehitystehtävä” nyökyttelee Susineva jakaen Oinosen näkemyksen.

“Aihepiiri puhututtaa, sillä tietoa ei ole helposti saatavilla” Oinonen jatkaa ja toivoo, että puhumattomuuden kulttuuri alkaisi murtua. Hän muistuttaa, että tietoiset päätökset turvallisuuden  ja oman nautinnon puolesta vähentävät myös tautien tarttumisriskiä.

“Kyllä seitsemän vuoden kokemus täällä kertoo, että aihe on minua kiinnostava. Valitettavasti resurssit ovat meillä pienet” Oinonen pohtii.

Anni Susineva pitää työparityöskentelystä.

Opiskeluja ja työtä seksuaalisuuden parissa

Anni Susineva on aloittanut Hivpointilla kolmisen vuotta sitten. Sitä ennen hän työskenteli Nuorten Exitillä. Sosionomitaustainen porvoolainen on opiskellut lisäksi seksuaalineuvojaksi, seksuaaliterapiaa sekä opiskelee tällä hetkellä sosiaalitieteitä.

“Kiinnostavaa työssä on paneutua seksuaalisuuteen liittyviin  tabuihin” hän sanoo ja mainitsee esimerkiksi seksistä saatavan nautinnon ja siitä syntyvän ilon vielä yhdeksi aiheeksi, josta ei nuorten kanssa juuri puhuta.

Kun seksistä puhutaan, puhutaan teknisistä näkökulmista: yhdynnästä, ehkäisystä ja vaaroista. “Haluamme tuoda esille, miten yhteiskunta suhtautuu seksuaalisuuteen ja purkaa yhteiskunnan normeja”.

Puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä selkeästi!

Normien purkamiseen Hivpointissa on lähdetty esimerkiksi kertomalla seksitavoista kuvilla ja teksteillä. Näitä materiaaleja hyödynnetään esimerkiksi työpajoissa, joissa Anni Susineva kertoo kiinnittävänsä huomiota muiden asioiden lisäksi siihen, miten asioista puhutaan:

“Emme esimerkiksi puhu poika- tai tyttöystävistä vaan kumppaneista ja laajennamme parisuhteen käsitystä”. Maria Oinonen täydentää, että kyse on nimenomaan siitä, että seksuaalikasvatuksessa ei suljeta ketään pois.

“Pyrimme löytämään monenlaisia samaistumisen kohteita esimerkiksi materiaaleihin ja varmistamaan, että materiaalien saatavuus on korkealla tasolla”.

Molemmat suunnittelijat huomauttavat, että heidän työssään nuorten kohtaaminen on ensiarvoisen tärkeää. Nuorten parissa toimiminen on samalla vahvaa vaikuttamistyötä.

“Kun Hivpointilta lähdetään esimerkiksi vetämään työpajaa, tiedustellaan, onko ollut jotakin ajankohtaista ilmiötä esillä nuorten parissa”  Oinonen kertoo. Puhututtavia aiheita käsitellään keskustellen ja toiminnallisten harjoitusten avulla.

Seksuaalikasvatuksen salkku sisältää monipuolisesti tuotteita keskusteluja varten.

Seksuaalisuus kiinnostaa, mutta tietoa on hankala löytää

Oinonen ja Susineva kertovat, että Suomessa seksuaalikasvatuksen käytännöt vaihtelevat. He  muistuttavat, että esimerkiksi pelkän kondomin jakaminen ei riitä seksuaalikasvatuksesta. Pitää myös keskustella siitä, miten kondomia käytetään ja millaisissa tilanteissa”.

Seksuaalisuuden tabu voi varsinkin pienellä paikkakunnalla tehdä ehkäisyvälineiden kuten kondomien hankinnasta hankalaa.  Hivpointilta voi tilata kokeilupakkauksia kondomeista huomaamattomassa valkoisessa kirjekuoressa. Susineva ja Oinonen muistuttavat, että kondomit ovat kalliita nuorelle. Sopivan kondomin valintaan saa apua netistäja kondomivalmistajien omilta sivuilta. Kondomin käyttöön voi liittyä erilaisia haasteita. Justwearit.fi sivustolla on 10 kiperää tilannetta – osio, jossa pyritään neuvomaan nuoria haastetilanteissa.

Oinonen muistuttaa tiukasti, että nuorelle ei koskaan saisi sanoa, että “ethän sä noita koskaan tarvii”. Tällaiset heitot nostavat kynnystä seksuaalisuudesta keskustelemiselle. Parempi on ehdottaa, että tässä on kondomi, voithan sä tähän tutustua, jos tulee joskus sellainen mukava tilanne eteen, että kondomin käyttö on ajankohtaista.

“Olemme ylpeitä siitä työstä jota teemme: verkkosivuista, kondomipakkauksista, esitteistä ja chat-työstä” Oinonen ja Susineva kertovat. “Uskon, että nuoret ovat saaneet apua sitä kautta” Susineva jatkaa.

Anni Susineva kehottaa kaikkia aikuisia muistamaan, että nuorilla on oikeus tietoon seksistä ja seksuaalisuudesta”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *