#järjestöpäiväkirja: HERO – jokaiselle on oma tapa oppia!

Rakas #järjestöpäiväkirja,
Haluan joskus saavuttaa sen saman tunteen kuin Helsingin Erilaisissa oppijoissa projektipäällikkönä työskentelevä Marika Lius. Kun HERO vuonna 1994 perustettiin, erilaisista oppimistavoista kiinnostunut Lius ajatteli, että olisipa ihana joskus työskennellä Herossa, sillä heillä vaikutti olevan niin mahtavaa.
Oppimisvaikeudet koskettavat kaikenikäisiä
Helsingin seudun erilaiset oppijat eli HERO ry on oppimisvaikeushenkilöiden edunvalvontajärjestö. He tarjoavat koulutuksia ammattilaisille sekä harrastustoimintaa, vertaistukitapaamisia ja kursseja oppimisvaikeuksista kärsiville henkilöille. Marika Lius muistuttaa heti alkuun, että oppimisvaikeuksista kärsiviä henkilöitä on kaikissa ikäluokissa
“On paljon noin 40-50-vuotiaita, joille on ollut koulussa vain vähän tukea tarjolla. Kun peruskoulusta on hypännyt suoraan työhön, voi ammatin vaihtaminen olla myöhemmin vaikeaa kun huomaa, ettei opiskelu oikein sujukaan. Tässä me Herossa voimme auttaa” Lius vinkkaa ja kertoo, että esimerkiksi kielistä ja tietotekniikkataidoista järjestetään paljon kursseja.
“Helposti ajatellaan, että oppimisvaikeudet ovat lukemisen ja laskemisen ongelma, mutta kirjo on paljon laajempi” Marika Lius sanoo ja muistuttaa, että esimerkiksi useat tarkkaavaisuuden ongelmat tai keskittymishäiriöt ovat osa oppimisvaikeuksia. “Joskus elämäntilanne voi olla niin kuormittava, että se jo itsessään aiheuttaa oppimisvaikeuden”.
Oppimisvaikeudet voidaan tunnistaa jo peruskoulussa
Marika Lius muistuttaa, että jopa 15-20% väestöstä on jonkinlainen oppimisvaikeus. Herossa järjestetään lukiseuloja, ja lukitestiin voi hankkiutua heidän kauttaan.
Marika Lius on tyytyväinen, että peruskouluissa ja monissa toisen asteen oppilaitoksissa osataan jo tunnistaa ja tukea oppimisvaikeuksista kärsiviä lapsia ja nuoria. Hän näkee kuitenkin haasteena korkeakoulut ja niissä vain harvakseltaan esiintyvät tukitoimet. Onneksi esimerkiksi AHOT eli aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen tukee oppimisvaikeuksien huomiointia. Myös Herosta voi hakea apua: opiskelutaidoista, kursseista sekä eri oppimistekniikoista on apua kaikenikäisille.
Istumme ja juttelemme Heron “kahvilassa” kun ohitse kulkee nuori mies. Hän kertoo menevänsä pääkaupunkiseudun erääseen te-keskukseen puhumaan oppimisvaikeuksien vaikutuksista esimerkiksi työttömyyden ilmoittamiseen “Meillä on aktiivisia nuoria. He pitävät huolta esimerkiksi siitä, että erilaiset oppijat tulisivat huomioiduksi byrokratiassa” Lius painottaa äänessään ylpeyttä.
Vertaistuesta valistajaksi
Anu Rossi on hyvä esimerkki Liuksen mainitsemasta aktiivisuudesta. Hänellä oli hanke nuorilta nuorille oppimisvaikeuksista kertomiseksi. Yhdessä Liuksen kanssa he työstivät hankehakemuksen aluevirastolle, ja nyt Anu työskentelee Herossa. Kampanjan pääviikko on aivan pian, huhtikuun puolivälissä viikolla 16.
“Jos saataisiin lisää rahaa hankkeelle, olisi kiva kiertää enemmän kouluja” Anu Rossi miettii lukihäiriöistä kertovista videoista koostuvan hankkeen tuloksien jalkauttamista.
Heron toiminta on nuorille maksutonta. Maksu peritään vain niistä kursseista tai harrastuksista, joihin palkataan ulkopuolinen vetäjä. Joskus niidenkin kurssimaksuja voidaan alentaa vielä kurssin alettua, jos esimerkiksi Opintokeskus Sivikseltä saadaan rahoitusta toimintaan.
Pieni porukka suurella sydämellä
Heron toimintaa pyörittää tällä hetkellä viisi työntekijää, kaksi hanketyöntekijää sekä yksi alueviraston hankkeessa työskentelevä tekijä. Kysyntää toiminnalle on.
“Täällä on hyvä olla töissä. Ilmapiiri on lämmin ja työn merkityksellisyys kohderyhmällemme palkitsee”.
“Kun olin ensimmäistä päivää töissä täällä, kerroin, miten aina katselin Heron ikkunoita ja mietin millaista olisi olla täällä töissä”
Kiinni arkeen auttaa nuorta kokonaisvaltaisesti
Marika Lius työskentelee Kiinni arkeen hankkeessa yhdessä valmentaja Astan kanssa. Lius opiskelee työn ohessa ratkaisukeskeiseksi psykoterapeutiksi ja siitä ensimmäisestä päivästä Herossakin tulee aprillipäivänä täyteen kolme vuotta.
“Nuoret, jotka ovat tässä hankkeessa mukana ovat tosi ihania. Nautin työstäni”.
Kiinni arkeen -hankeessa työ muotoutuu paljon hankehakemuksen puitteissa, mutta antaa vapauksia. Nuorten ryhmät kohtaavat noin 13 viikon ajan, kolmesti viikossa. Tämän jälkeen on muutaman kuukauden välein seurantatreffejä. Tarkoitus on, että kukaan ei jää yksin.
“Ensin voi olla oppimisvaikeuksia, jotka voivat johtaa kiusaamiseen. Tämä synnyttää yksinäisyyttä ja syö uskoa omiin taitoihin. Lopulta voidaan tehdä töitä mielenterveydenhaasteiden kanssa” Lius kertaa erästä tyypillistä haastavaan elämäntilanteeseen johtanutta nuoren polkua.
Liuksella on pitkä ura nuorten parissa takanaan. Sosiaalityössä uransa aloittanut ja erityisnuoriso työssä nuorten parissa työskennellyt Lius kertoo, että oppimisvaikeudet ovat näkyneet hänen koheryhmässään koko uran ajan. Siksi tuntuu erittäin hyvälle ja loogiselle olla töissä Herossa.
“Huomasin erityis nuorisotyössä, että melkein aina ne ovat ne samat nuoret, joiden kanssa on haasteita niin koulussa kuin vapaa-ajallakin”.
Hankkeet nuorten oppimisvaikeuksien parissa ovat vieneet Liuksen nuorisotyöstä koulupuolelle, takaisin ja lopulta Heroon.
“Mikään muu ei ilahduta minua enemmän kuin se, kun nuoret kertovat miten ovat päässeet eteenpäin”.
Vastaa