#järjestöpäiväkirja: Girls Rock! Finland

Rakas #järjestöpäiväkirja,

 

Kuten olemme jo yhteisellä #järjestöpäiväkirja -matkalla huomanneet, monet järjestöt tarvitsevat toiminnassaan vapaaehtoisia. Jotkut järjestöt pyörivät suorastaan vain vapaaehtoistoiminnalla.

 

Kertomus siitä, miten löysin tämänkertaisen järjestön menisi suunnilleen näin: Googlettelin Helsingissä toimivia nuorille suunnattuja järjestöjä. Puolivahingossa päädyin Wikipediaan (!!) Girls Rock! Finlandin sivulle. Kiinnostuin ja otin heihin yhteyttä. Ennen vastuksen saamista olin ehtinyt käydä tekemässä juttua Oranssi ry:stä, jonka Liisa Remes kertoi, että heidän tiloissaan järjestetään rokkileirejä tytöille – Girls Rock! Finland järjestää!

Järjestökentän piirit ovat siis pienet ja tiiviit.

Matalalla kynnyksellä mukaan

 

Girls Rock! Finlandin hallituksen puheenjohtaja Johanna Järvinen sekä yhdistyksen sihteeri Sara Kansonen kertovat heidän toiminnastaan

 

“Toimintamme on osa Pohjois-Amerikassa alkunsa saanutta Girls Rock!-toimintaa, jonka ytimessä on poliittisesti sitoutumaton ja voittoatavoittelematon tytöille, naisille, ja muunsukupuolisille suunnattu bändileiritoiminta.”

 

Leirien lisäksi Girls Rock! järjestää  myös muuta toimintaa kuten työpajoja ja tapahtumia, sekä tekee yhteistyötä muiden samanhenkisten toimijoiden kanssa.

Toiminta pidetään mahdollisimman avoimena ja vapaana hierarkioista sekä valtarakenteista. Mukaan pääsee esimerkiksi ottamalla yhteyttä nettisivujen yhteydenottolomakkeen tai sometilien kautta. Johanna Järvinen kertoo, että monet ovat liittyneet toimintaan myös tulemalla juttelemaan ja kyselemään toiminnasta erinäisissä tapahtumissa joissa Girls Rock! Finland on ollut mukana.

 

“Ennen leirejä järjestämme myös rekrytointi- ja koulutustilaisuuksia leiriohjaajille. Jäseneksi voi liittyä kuka tahansa myös ilmoittautumislomakkeella tai ottamalla yhteyttä sähköpostitse.” Hän vinkkaa ja muistuttaa “Tullaksesi mukaan et tarvitse aiempaa kokemusta tai määrättyjä taitoja. Kaikki osaaminen on hyödyksi ja tekemällä oppii!”

 

 

Aktiivien näköistä toimintaa

 

Girls Rock! Finlandilla ei ole työntekijöitä, vaan toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön.  Kaikki “ydinporukassa” olevat aktiivit ovat mukana vapaaehtoisina omien resurssiensa puitteissa.

 

“Olemme saaneet toiminta-apurahaa Helsingin kaupungin nuorisotoimelta, jonka avulla katamme esimerkiksi leireistä aiheutuvia kuluja.” Järvinen kertoo. Näin leirien osallistumismaksut on pystytty pitämään alhaisina. Osallistumismaksuissa voidaan joustaa maksukyvyn mukaan, jotta kaikilla kiinnostuneilla olisi mahdollisuus osallistua.

 

“Yhdistyksen kasvaessa tulevaisuuden tavoitteemme on saada rahoitusta työntekijän palkkaamiseksi, jotta voisimme kehittää sekä laajentaa toimintaamme” Johanna Järvinen haaveilee.

 

Nössöpunkkia ja Madame Camp -leireilyä

 

Girls Rock! Finlandin eli tuttavallisemmin GR!F:n puheenjohtaja vaihtuu vuosittain, jotta vapaaehtoistyö jakautuu tasapuolisesti. Järjestössä on myös nähty, että näin sekä järjestö, että sen vapaaehtoiset pääsevät oppimaan uutta.

 

Vuonna 2018 hallituksen puheenjohtajana toimii Johanna Järvinen. Vuonna 2014 GR!F:n toiminnassa mukana ollut Järvinen on toiminut erinäisissä rooleissa aktiivina ja hallituksen jäsenenä, sekä myös osallistunut yhdistyksen ensimmäiselle Madame Camp:ille, joka on yli 25-vuotiaille suunnattu GR!F:n leiri.

 

“GR!F:n toiminnassa mukana oleminen on rohkaissut minua myös omassa musiikillisessa ilmaisussani, sekä opettanut paljon musiikista ja bändissä toimimisesta” Järvinen kertoo, ja uskoo muiden mukana olleiden jakavan hänen kokemuksensa.

 

Johanna Järvinen esittelee soittavansa bassoa esimerkiksi yhtyeissä Ocelot sekä Karkki & The Carkeys. Tämän lisäksi hän kertoo alkaneensa treenaamaan kitaran soittoa Saran kanssa perustetussa nössöpunk-kokoonpanossa.

 

“Järjestön toiminnan koordinoimisessa mukana oleminen on opettanut todella paljon myös yhdistyksien toiminnasta ja DIY-ideologiaan perustuvan toiminnan mahdollisuuksista sekä mahtavuudesta” Järvinen summaa kokemuksiaan GR!F:n parissa.

Nuorten ohjaaminen antaa onnistumiskokemuksia ohjaajille

 

Vuoden 2018 GR!F:n sihteerinä toimii Sara Kansonen. Kansonen on ollut mukana toiminnassa vuodesta 2015 lähtien ja toiminut myös yhdistyksen puheenjohtajana vuonna 2017. Mukaan toimintaan Kansonen tuli osallistumalla ensin bändileirille, jonka kautta hän tutustui yhdistyksen aktiiviporukkaan.

 

“Hauskinta on ollut päästä mukaan leireille ohjaamaan ja tapaamaan nuoria, lahjakkaita tyyppejä ja näkemään heidän hioma kehityksensä ja rohkaistuminen niin lyhyellä aikavälillä” Sara Kansonen summaa parhaita kokemuksia järjestötoiminnasta.  

 

“Itselleni tärkeintä GR!F:n toiminnassa on se, että voi jollain ja etenkin itselle rakkaan asian, eli musiikin, kautta olla vahvistamassa yhteiskunnassa, ja etenkin musaskenessä, usein altavastaajan asemassa olevien tilaa”. Kansonen soittaa DÖD-nimisessä bändissä sekä muutamassa muussa projektissa, joista kaikista kiittäminen kuuluu hänen mukaansa enemmän tai vähemmän GR!F:lle.

 

“Tämän porukan mahtavan toiminnan ja kannustuksen ansiosta olen avartanut myös omaa musiikillista osaamistani ja rohkaistunut paljon toteuttamaan itseäni.”

 

Sekä Järvinen että Kansonen nostavat esille leirien onnistumiskokemukset:

“Leireillä on ollut erittäin palkitsevaa seurata leiriläisten kehityskaarta. Ensimmäisenä päivänä jotkut saattavat koskea ensimmäistä kertaa soittimeen ja leiriviikon päätteksi he ovat jo säveltäneet omia biisejään ja esittävät niitä lavalla yhdessä uuden bändinsä kanssa.” Järvinen ja Kansonen kertovat ja lisäävät “Leirien loppukonsertit ovat aina olleet erittäin maagisia ja koskettavia!”

Yhteistyö on tärkeässä roolissa pienen järjestön toiminnassa. Kansonen ja Järvinen nostavatkin yhdeksi ylpeyden aiheekseen kesällä 2017 järjestetyn NICE DAY tapahtuman. Helsingin Suvilahdessa järjestetyssä tapahtumassa mukana olivat myös Tyttörullalautailijat ry, Ruskeat Tytöt, Mimmit Peinttaa, Mimmit Räppää, Oranssi ry ja Helsinki Roller Derby.

“Järjestömme tärkein tehtävä on tukea nuoria joiden on esimerkiksi sukupuolensa tai sosio-ekonomisen taustansa takia hankalampaa päästä musiikkiharrastuksen pariin. Suomessa musaskene on valitettavasti edelleen melko sukupuolittunutta ja tarjoaa kohderyhmällemme vähemmän mahdollisuuksia osallistumiseen” Kansonen ja Järvinen listaavat haasteita.  Girls Rock! Finland tahtoo tarjota matalan kynnyksen opetusta ja toimintaa musiikin parissa, sekä luoda turvallisia tiloja luovaan kokeiluun. Järvinen ja Kansonen korostavat, että Girls Rock! Finlandin toiminta pyritään pitämään mahdollisimman helposti lähestyttävänä ja avoimena: järjestö tarjoaa soittimet ja muut tarvikkeet, osallistumismaksut ovat alhaiset ja nuoria autetaan löytämään bändikavereita ja treenitiloja.

 

“Tehdään musiikkimaailmasta KAIKKIEN maailma ilman rajoittavia valtarakenteita!” Järvinen ja Kansonen kannustavat. Tänään on hyvä päivä alkaa tehdä rokkia!

 

Girls Rock! Finlandin kesän 2018 leirien ilmoittautumiset leiriläiseksi sekä ohjaajaksi ovat nyt auki! 
Arabian nuorisotalon leiri (13-25v) 11-15.6.2018
Madame Camp, Oranssi ry (yli 25v) 16-20.7.2018
Lisätietoa ja ilmoittautumislomakkeet löytyvät yhdistyksen nettisivuilta: https://www.girlsrockfinland.fi/

Kuvat: Girls Rock! Finland

 

11 huhtikuun, 2018

Avainsanat: , , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *