#järjestöpäiväkirja: Ensi- ja turvakotien liitto

Rakas #järjestöpäiväkirja,

 

Pasilan järjestökeskittymässä käy ennen lounasaikaa vilinä kun saavun Ensi- ja turvakotien liittoon. Tunnelma on rauhallinen ja taidetta on seinillä niin, että tyhjää tilaa ei meinaa jäädä. Harmonisesta tunnelmasta huolimatta täällä puhutaan vaikeista aiheista, jopa tabuista. Kriisejä kuuluu lähes jokaisen elämään ja onneksi niihin voi saada apua Ensi- ja turvakotien liiton kaltaisilta toimijoilta.

Ensi- ja turvakotien liiton postikorteissa seikkailee supersankareita.

Perheiden puolesta, väkivaltaa vastaan

 

Ensi- ja turvakotien liitto auttaa perheitä, joissa on päihteitä, väkivaltaa tai vanhempien arki ei toimi. Perheessä voi olla menossa kriisi, esimerkiksi vanhempien ero. “Sloganimme on Turvallinen lapsuus tehdään tänään” asiantuntijaEmmi Hela kertoo ja jatkaa “Autamme vanhempia ja perheitä niin, että lapsella on hyvä olla. Se on päätavoitteemme”.

 

Vuonna 1945  perustettu Ensi- ja turvakotien liitto koordinoi monipuolista valtakunnallista toimintaa arvojensa mukaisesti. Lähes 700 työntekijän ja 1600 vapaaehtoisin voimin järjestetään monipuolista toimintaa kuten vertaistukitapaamisia ja verkkokeskusteluja.

 

“Koulutamme tunnistamaan, mitä väkivalta on” Emmi Hela kertoo ja luettelee väkivallan erilaisia muotoja: fyysisen väkivallan lisäksi on olemassa henkistä, taloudellista sekä seksuaalista väkivaltaa.

 

Liiton käytävillä on monipuolisesti taidetta.

Työssä teemojen parissa, jotka koskettavat suomalaisia

 

Emmi Hela kertoo, että liiton koordinoima toiminta ammatillistui rajusti 1990-luvulla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Ensi- ja turvakoteihin palkattiin paljon koulutettua henkilökuntaa vetämään, ohjaamaan ja kehittämään toimintaa. Vaikka vapaaehtoiset ovat tärkeässä roolissa esimerkiksi vertaistyön osalta, toimintaa vetävät ammattilaiset. Keskustoimistolla työntekijöitä on nelisenkymmentä.

 

“Meidän teemat koskettavat suunnilleen joka toista suomalaista” Hela kertoo työkentän laajuudesta. “Melkein jokainen kohtaa elämässään kriisejä ja niihin voi saada apua!”

 

Ensi- ja turvakotien liitolla on toimintaa Eteläisimmästä Suomesta aina Rovaniemelle asti. “Osa osa yhdistyksistä toimii pienillä paikkakunnilla kuten Raahe ja Iisalmi ja pyörii muutaman työntekijän voimin”. Tästä syystä toiminnoissa on paljon variaatiota ja eri palveluita on tarjolla eri puolilla Suomea.

 

Koska valtaosa aktiivisista toimijoista on työntekijöitä, varsinaisia jäseniä liitolla on vähän: “Olemme lähteneet kehittämään tätä puolta toiminnassamme. Tyypillinen jäsen on tällä hetkellä keski-iän ylittänyt nainen. Haluamme laajentaa jäsenpohjaa” Hela kertoo. Ilman jäseniä järjestö ei pyöri” Tarvitsemme uusia jäseniä, että toiminta voi jatkua ja kehittyä” Hela naurahtaa.

 

Vapaaehtoistyö räätälöidään toiveiden ja mahdollisuuksien mukaan

 

Ensi- ja turvakotien liiton vapaaehtoistyöstä löytyy mahdollisuuksia monenlaisille tekijöille. “Haluamme vahvistaa osallisuuden tunnetta kaikilla” Emmi Hela sanoo ja kertoo, että vapaaehtoisten tehtävät pyritään heillä suunnittelemaan ja koordinoimaan toiveiden mukaisesti. Näin vapaaehtoiset pysyvät sitoutuneina ja motivoituneina järjestötoiminnassa. Eräs uusi aluevaltaus on Ensi- ja turvakotien liiton somelähettiläät, joiden keskeinen tehtävä on – vaikka omalta kotisohvaltaan käsin – tuottaa materiaalia someen, jakaa tietoa palveluista ja sitä kautta madaltaa avun hakemisen kynnystä.

 

Vaikka tehtäviä halutaan räätälöidä kiinnostuksen mukaan, Hela myöntää, että suuren vapaaehtoisten joukon kanssa on välillä haastavaa ottaa selvää motivaatiosta, jonka vuoksi ihminen on toimintaan tullut mukaan. Silloin motivoivimpien tehtävienkin tunnistaminen on monimutkaisempaa.

 

Vapaaehtoiset tulevat toimintaan paikallisyhdistysten kautta. Emmi Hela huomauttaa, että sosiaalisesta mediasta on viime vuosina tullut heille hyvä tapa rekrytä uusia toimijoita mukaan. Hän pohtii sosiaalisen median markkinointia ja muistuttaa, että ilmoitus pitää nähdä jopa seitsemän kertaa, ennen kuin ihminen sen perusteella innostuu lähtemään mukaan. Tästä syystä kaverien antama esimerkki ja innostus ovat edelleen vielä vahvempia tapoja houkutella vapaaehtoisia mukaan kuin sosiaalinen media.

Lapsen hyvinvointi aina etusijalla

 

Toimintoja on paljon erilaisia, mutta niitä kaikkia yhdistää lapsen etusijalle laittaminen. Kattojärjestö ei itsessään tuota palveluita,  mutta osaa ohjata sopivan paikallisjärjestön pariin. Emmi Hela kertoo, että paikallistoimijoiden toimintaan mukaan tullaan esimerkiksi sosiaalitoimen ohjaamana, neuvoloiden, poliisin, muiden viranomaisten, avoimien verkkochattien kautta tai ottamalla itse yhteyttä paikallistoimijoihin.

 

Ryhmätoiminnoissa on yhtenä kohderyhmänä vauvaperheet.Jäsenyhdistysten vauvaperheille suunnatut palvelut ovat ensikodit, baby blues-työ, päiväryhmät ja perhetuvat.

 

Emmi Hela pitää yhtenä keskeisenä haasteena tietoisuutta järjestön toiminnasta. Paikallisjärjestöjen viestintäresurssit ovat usein pienet, ja toisaalta perheiden tilanteet muuttuvat. Näin ei omassa lähipiirissä ole välttämättä ketään, joka voisi suositella haastavassa tilanteessa Ensi- ja turvakotien liiton toimintoja perheelle, joka apua arjen haasteisiin kaipaisi.

 

Tampereelta Helsinkiin ja ohjaajasta suunnittelijaksi

 

Kansalaistoiminnan asiantuntija Emmi Hela on koulutukseltaan sosionomi. Ennen vuotta 2016 ja siirtymistään keskustoimistoon Hela ehti työskennellä useissa eri rooleissa Tampereen ensi- ja turvakoti ry:ssä esimerkiksi vapaaehtoistoiminnan koordinaattorina sekäeri yksiköissä ohjaajana. Nykyisin ydintyö koostuu yhdistysten tukemisesta ja uusien avauksien kehittämisestä.

 

Hela kertoo, että hän kouluttaa, tapaa aluejärjestöjen edustajia ja kehittää toiminnan prosesseja aluejärjestöjen kanssa. “Pitäisi vielä enemmän kokeilla eikä käydä byrokraattisesti asioita” Hela miettii ja iloitsee järjestötoiminnan ketteryydestä.

 

Emmi Hela kertoo, että tänä vuonna hänet on valittu luottamustehtävään Helsingin valikkoverkoston puheenjohtajaksi. Verkosto koostuu vapaaehtoistoimintaa kehittävistä toimijoista kunnan ja järjestöjen parissa. Hän kiittää verkostoa siitä, miten paljon on heiltä jo saanut oppia.

 

“En voisi enää kuvitella olevani töissä muualla kuin järjestökentällä” Emmi Hela kertoo tyytyväisenä. Hän kertoo, että yksi tärkeimpiä asioita hänen työssään on kokemus tehdä arvokasta työtä, joka edistää hänen omien arvojensa mukaista toimintaa. Toiminnassa on hienoa kohdata ihmisiä ja tehdä heidän kanssaan töitä. Yhtenä hienona vuoden kohokohtana Emmi Hela pitää vapaaehtoisten kiittämistilaisuuksia, johon kutsutaan jäsenyhdistyksistä vapaaehtoisia.

 

Turvallinen lapsuus tehdään tänään: “Siinä voi jokainen olla omalta osaltaan vaikuttamassa ja tekemässä konkreettisia asioita vaikka aloittaen omasta lähipiiristään”  Emmi Hela muistuttaa ja kannustaa: “Hakekaa apua ja kertokaa, jos joku lähipiirissänne tarvitsee sitä!”

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *