#järjestöpäiväkirja: Adoptioperheet tukevat perheitä

Rakas #järjestöpäiväkirja,

 

Yksi mahtavimpia asioita, joista monet järjestöt kertovat, ovat työntekomuotojen monipuolisuus ja mahdollisuudet joustaa työajoissa. Toki tämä tarkoittaa myös iltatyötä ja viikonloppuja työssä, mutta myös etätyön ja kenttätyön mahdollisuudet nähdään järjestöissä.

 

Siksi tapasinkin tänään yllättävällä lounaalla Adoptioperheet ry:n Elias Helmisen Helsingin Kaaren Prismassa, joka oli molempien matkan varrella. Hyväntuulisen Helmisen tunnistin Whatsapp viestin kuvasta, kun tarkensimme tapaamispaikkaa. Kuten myöhemmin huomasin, Helmiselle someuiskentelu on yksi ulottuvuus nuorten kanssa työskennellessä.

 

Adoptioperheiden asialla

 

“Adoptioperheet ry on kokemusasiantuntija adoptioperheille aina adoption odotuksesta läpi adoptoitujen ja adoptioperheiden elämän” Helminen tiivistää järjestön keskeistä tehtävää ja kertoo järjestön tuottavan tietoa, tekevän edunvalvontaa, kouluttavan adoptioasioita varten sekä tarjoavan vertaistukea.

 

Elias Helminen kertoo, että Adoptioperheet ry käyttää uusien jäsenien hankintaan esimerkiksi sosiaalista mediaa. He esimerkiksi tarjoavat adoption palveluntarjoajille, kuten Pelastakaa Lapset, tietopaketteja, kannustavat jäseniä jakamaan tietoa ja kokemuksiaan sekä koordinoivat Adoption ilo-viikkoa, jota vuonna 2018 vietettiin maaliskuun puolivälissä.

 

“Olemme adoptioasioissa keskeisimpiä toimijoita” Helminen asemoi järjestöään suhteessa kenttään. Adoptoiduille kohdennettuja järjestöjä palveluntarjoajien ulkopuolelta on Suomessa vain muutamia.

 

Adoptioperheiden toiminnassa jäseniä voivat olla 15-29-vuotiaat nuorisojäsenet, varsinaiset yli 29-vuotiaat jäsenet sekä kannatusjäsenet. “Meille jäseniksi ovat tervetulleita kannatusjäsenet, adoptioprosessin alkamista odottavat, adoptioprosessia harkitsevat, perheet, joissa on jo adoptiolapsi sekä adoptoidut lapset ja aikuiset” Ylipäätään kaikki joita adoptio koskettaa tai yhdistystä haluaa kannattaa. Helminen summaa.

Nuorisotoimintaan ja nuorisojäseniin panostaminen työn keskiössä

 

Nuorisotoiminnan kehittäjänä työskentelevä Helminen kertoo, että Adoptioperheiden noin 3 000 jäsenestä nuorisojäseniä on noin 30. Kun Helminen vuoden 2017 aloitti tehtävässään, heitä oli vasta 12 kappaletta, mutta määrä kasvaa tasaisesti.

 

“Ollaan hienosti onnistuttu laajentamaan toimintaa” Helminen myhäilee tyytyväisenä ja kertoo nuorille suunnatusta toiminnasta, josta esimerkiksi Nuorisotoiminnan kehittämisryhmää hän vetää itse. Tämän lisäksi nuorille on tarjolla kuusi chattia vuodessa, tapahtumia sekä leirejä. Adoptioperheet ry järjestää vuodessa yhteensä viisi leiriä, joista kaksi on suunnattu perheille, yksi lapsille ja kaksi nuorille. “Leirit ovat pääasiallisesti viikonloppuleirejä ja järjestämme niitä yhdessä  Lasten Kesä ry:n kanssa Hauholla.”

 

Helminen iloitsee leiritoiminnassa leirikummeista eli täysi-ikäisistä nuorista, jotka Adoptioperheet ry kouluttaa ennen leiriä toimimaan vertaisnuorina.

 

Vapaaehtoisten, vakkareiden ja vaihtuvien käsien voimalla

Adoptioperheiden vertaischat tarjoaa keskustelutukea

Adoptioperheet ry:ssä on yhteensä kolme vakinaista työntekijää, Paikka auki-työntekijä Helminen sekä vaihtelevasti harjoittelijoita, projektityöntekijöitä sekä muita hanketoimijoita. “Suurin resurssimme ovat silti vapaaehtoisemme” Helminen kertoo. Adoptioperheet ry:ssä on lisäksi alkamassa keväällä 2018 kolmivuotinen mentorihanke http://adoptioperheet.fi/mentorihanke, johon tulee yksi hanketyöntekijä.

 

Adoptioperheet ry:n toiminnassa on hieman yli 100 aktiivista vapaaehtoista, joiden avulla valtakunnallinen paikallistoiminta saadaan pyörimään. Paikallistoiminnassa järjestetään vertaistoimintaa ja tapahtumia. Adoptioperheet ry tukee paikallisjärjestöjä pienellä avustuksella, mutta Helminen kertoo esimerkiksi Tampereen nuorten paikallisryhmän saaneen kaupungilta rahaa suurempien tapahtumien  järjestämiseen.

 

“Tarvitsemme lisää vapaaehtoisia vetämään erityisesti nuorten ryhmiä” Helminen myöntää. Toimintaan sitoutuvia vapaaehtoisia on vaikeaa löytää: Harva haluaa enää sitoutua säännölliseen toimintaan. Helminen luettelee muutamia haasteita vapaaehtoisten sitouttamisessa: työt eivät jakaudu aina tasaisesti vaan saattavat kuormittaa yhtä ihmistä liikaa.

 

“Tuemme vapaaehtoisia mahdollisimman hyvin” Helminen kertoo ja luettelee: materiaalia, koulutuksia sekä henkilökohtaisen kontaktin mahdollisuus. “Osoitamme heille välittämistä. He ovat meille tärkeitä. He mahdollistavat toimintamme!”

 

Musikaalinen yhteisöpedagogi

Elias Helminen työskentelee Adoptioperheet ry:ssä

Elias Helminen on alkuperäiseltä koulutukseltaan muusikko ja kotoisin Muoniosta. Tornion ja Oulun kautta Mikkeliin yhteisöpedagogiksi opiskelemaan lähtenyt mies on asunut Helsingissä vuodesta 2017 saakka, jolloin hän pääsi Adoptioperheet ry:n Paikka auki -työntekijäksi. Helminen kertoo tehneensä siviilipalveluksen Tornion nuorisotoimella, työskentely nuorten parissa on siis tuttua jo pitkältä ajalta.

 

Paikka auki -työt ovat STEAn rahoittamia, alle 29-vuotiaille nuorille työttömille tarkoitettuja paikkoja. “Kivaa on ollut” Helminen kertoo siirtymisestä järjestökentälle. “Toivottavasti saadaan jatkorahoitus varmistettua vuodesta 2019 eteenpäin. Viihdyn järjestössämme hyvin”.

 

Hän kertoo työtehtäviensä olevan laajasti nuorisotoiminnan koordinointi, vapaaehtoisten koordinointi sekä kehitystyö nuorisotoiminnassa.

 

Keskeisenä työvälineenä sosiaalisen median alustat

 

Elias Helminen kertoo, että hänen työkentässään Nuorisotoiminnan koordinoijana ja kehittäjänä  sosiaalinen media on tärkeä työkalu: “Ylläpidämme sosiaalisen median tilejä Instagramissa (adonuoret), Youtubessa, Twitterissä, snapchatissa (adoptioperheet) ja Facebookissa. Joitain lähetyksiä on tehty Periscopen kautta. Meillä on siis nuorisotoiminnassa yleisesti Instagram ja Snapchat sekä vähän Facebook. Twitter, Youtube (toistaiseksi) ja Facebook ovat pääasiassa sitten aikuisille ja vanhemmille, samoin kuin Instagramin yhdistyksen tili (adoptioperheet)”

 

“Olen yhteydessä nuoriin myös WhatsAppin kautta” Helminen kertoo ja lisää “Kannattaa tutustua meidän Youtube-kanavaamme Adopitioperheet, sieltä löytyy hienoja videoita muun muassa perhevapaauudistustarpeesta ja esimerkiksi Satu Irisvik ja Miika Laakson kokemuspuheenvuorot viime vuoden Pysyvä koti lapselle -seminaarista.”.

 

“Youtubeen pitäisi panostaa vielä nykyistäkin enemmän, mutta se vaatisi paljon enemmän aikaa” Helminen naurahtaa. Omiin korviini määrä on jo melkoinen – kiinnostavan sisällön tuottaminen vaatii kuitenkin ajatuksen lisäksi aikaa ja innostusta.

 

“Olemme adoptiokentän ja adoptioon liittyvän vertaistuen asiantuntija ja mahdollistaja” Helminen tiivistää lopuksi ja häviää keväiseen liikenteen vilinään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *