#järjestöpäiväkirja: 4H kannustaa käsillä tekemiseen ja yrittelijäisyyteen

Rakas #järjestöpäiväkirja,

 

Keväinen Töölö kuhisee kauniina päivänä turisteja. Kiinnitän huomioni vähäiseen matkamuisto- ja esimerkiksi juomamyyntiin Sibelius-monumentin ympärillä. Koulujen lomat eivät ole vielä alkaneet, tai sitten arkipäivän potentiaalia ei ole vielä keksitty hyödyntää. Ja kas! Tuolla on pari luokkaretkiporukkaakin, ehkä he ovat tulleet pistämään mikroyrityksen pystyyn nähtävyydelle?

 

Ajatuksiani ohjaa vierailu Pauligin huvilassa Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistyksessä, jossa toiminnanjohtaja Hilkka Eskelinen on juuri opastanut minua siitä, miten paljon muutakin 4H on kuin – oma käsitykseni – maaseutuyrittäjistä ja luontokerhoista.

Pauligin kartano Töölön sydämessä on 4H yhdistyksen toimistona pääkaupunkiseudulla

Käsillä tehden ja yrittelijäisyyttä vaalien

 

4H-liitto järjestää ja koordinoi 7-28- vuotiaille lapsille kerho- ja leiritoimintaa. Keskiössä ovat esimerkiksi oivaltaminen ja yrittäminen “Mielestäni liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski on hienosti tiivistänyt ajatuksemme mustikkapedagogiikkaan: ensin lapsi tunnistaa mustikan, oppii, että sen voi syödä ja tajuaa, että mustikoita voi poimia. Niitä poimittuja marjoja voi sitten myydä tai niistä voi leipoa piirakkaa ja myydä piirakan tai ehkä kehittää jotakin vielä innovatiivisempaa” Eskelinen esittelee ja muistuttaa, että perinteisesti 4H:lle tärkeitä asioita ovat olleet käsillä tekeminen ja yrittäjyys.

 

Pääkaupunkiseudulla 4H:lla on kaksi kotieläinpihaa; Glims Espoossa ja Katrinbergin kartano Seutulassa, joissa järjestetään leiri- ja kerhotoimintaa. Hilkka Eskelinen kertoo, että monet lapset ja nuoret tulevat otimintaan mukaan nimenomaan leiritoiminnan kautta ja jatkavat siitä kerhoon. Yli 13 vuotiaille on tarjolla työelämäkursseja, joista suosituimpia ovat dogsitter-kurssit. Näitä kursseja vetävät myös itse nuoret kouluttajat. “Meillä on selkeitä polkuja rakennettu nuorille. Ihan kaikki toimintamme on nuorilta nuorille ja  lähdemme liikkeelle nuoren omista valmiuksista” Eskelinen sanoo.

4H on lyhenne järjestön perusarvoista (käännetty suomeksi kuvan ylälaidassa)

Aktiiveja, palkattuja työntekijöitä sekä kasvamista 4H-toiminnassa

 

Vaikka osa ohjaajista saa palkkaa ohjatessaan kerhoja, leirejä ja kursseja, on 4H:n toiminnassa mukana myös monia vapaaehtoisia. Eskelinen kiittää esimerkiksi 4H:n hallitustoimijoita, yrittäjämentoreita, yritysosaajia ja palstatoimintaa pyörittäviä henkilöitä aktiivisuudesta. “Se on iso panos, jonka esimerkiksi hallitus antaa” hän sanoo ja mainitsee erään aktiivin olleen mukana olleen toiminnassa jo 30 vuotta.

 

Eräs keskeisiä 4H:n toimintamuotoja on sen tarjoama 4H-yrittäjyys. Alle 7 000 euroa vuodessa tienaavilta kevytyrittäjiltä ei peritä arvonlisäveroa etukäteen ja oman yrityksen voi pistää pystyyn yksin, kaverin kanssa tai vaikka kaveriporukalla. Eskelinen mainitsee, että osa kevytyrittäjistä hankkii myös y-tunnuksen ja alkaa yrittämään suurella kunnianhimolla, toisille kyseessä on selvästi harrastus. Molemmat sopivat 4H:n ideologiaan yrittäjyyden distruptiosta. “4H-yrittäjyys ei ole päätoiminen juttu, vaan harrastuksen omaista toimintaa esimerkiksi koulun tai muun työn ohella”.

 

Pääkaupunkiseudun 4H toimintaa pyörittää 5 palkattua työntekijää. Tehtävät vaihtelevat hallinnollisista toimista nuorisotyöhön. Tulijoita myös kesätyöhön riittäisi, ja Eskelinen mainitsee, että vuoden 2018 kesätöitä haki yli 300 nuorta.  “Kun nuorille antaa vastuuta, se motivoi heitä” Eskelinen aloittaa ja jatkaa, että heillä perehdytys ja työtehtävät on rakennettu niin, että aiempaa työkokemusta esimerkiksi leiriohjaajan tehtävissä ei välttämättä tarvitse olla. Leirin- ja kerhonohjaajille tarjotaan molemmille koulutus tehtäviin.

 

Harjoittelijoita 4H ottaa vaihtelevasti. Keväällä 2018 4H:n pääkaupunkiseudun toimistolla työskenteli kaksi harjoittelijaa. Tilanne oli toiminnanjohtaja Eskelisen mukaan poikkeuksellinen “Haluamme panostaa ohjaamiseen, ja tänä vuonna palaset asettuivat luontevasti näin”.

 

Eskelinen kannustaa nuoria aktiivisuuteen työnhaussa: “Jos haluaa jonkun työpaikan, pitää olla aktiivinen: haastattelun jälkeen voi soittaa perään ja vakuuttaa vielä omasta motivaatiostaan” hän sanoo ja kertoo heidän työllistävän vuodessa 250-300  nuorta.

Kiinnostunut ja aktiivinen toimija

 

Toiminnanjohtaja Hilkka Eskelinen on kotoisin Kuopiosta ja hänen koulutustaustansa on valtiotieteiden maisteri. Amerikan ja Tukholman kautta Helsinkiin muuttanut Eskelinen kiinnostui vaikuttamistyöstä jo nuorena Eurooppanuorten toiminnassa. Ennen helmikuussa 2017 aloitettua toiminnanjohtajuutta Eskelinen on tehnyt järjestökentällä töitä esimerkiksi Planilla ja Rotareiden Rotaract-klubin presidenttinä. “Kai kun on kiinnostunut monista asioista ja haluaa tehdä monipuolista työtä, päätyy järjestöön” hän nauraa ja laskee kuitenkin suurimman osan työurastaan toistaiseksi tehneensä kaupallisella sektorilla.

 

Kun 4H:n pääkaupunkiseudun toiminnanjohtajan paikka tuli avoimeen hakuun, Eskelistä kiinnostivat etenkin monipuoliset tehtävät. Hän suhtautuu työhön suurella kiitollisuudella: “On huikeaa nuorena saada näin paljon valtaa ja vastuuta” Eskelinen toteaa ja kertoo, että esimiestyöstä ja järjestöhallinnosta on työssä saanut paljon uutta oppia.

 

“Nyt on menossa murrosvaihe järjestössämme. Kunnioitamme perinteitä, mutta olemme ajassa kiinni” Eskelinen kertoo ylpeydellä ja kiittää muutoksista myös melko tuoretta 4H-liiton toimitusjohtajaa Tomi Alakoskea. Eskelinen sanoo, että Amerikassa syntynyt 4H-järjestön tausta on kaupungistumisessa ja nuorten itsenäisessä pärjäämisessä työelämässä “Teemme asioita, jotka ovat tosi tärkeitä tälläkin hetkellä” hän sanoo viitaten esimerkiksi nuorten kiinnittymiseen työelämään.

 

Hyöty edellä, huvi mielessä

 

Eskelinen muistuttaa, että 4H:n toiminnassa on aina huvin ja hyödyn näkökulma läsnä. Näistä halutaan johtaa jokaisen toimintaan osallistuvan nuorenkin elämään ja tulevaisuuteen elementtejä. Varsinkin pääkaupunkiseudulla keskeisenä fokuksena toiminnassa ovat yrittäjyys ja työelämäkasvatus. “Kyse on ennen kaikkea yrittelijäisyyden opetttelusta ja hiffaamisesta” Eskelinen huomauttaa ja muistuttaa “Toiminnasta saa kokemusta ja opin yrittäjyydestä. Yrittäminen itsessään on elämäntapa ja vaatii intohimoa” hän summaa ja kutsuu kaikkia kokeilemaan yrittäjyyttä esimerkiksi 4H-yrittäjyyden muodossa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *